Боливийският президент Ево Моралес е жертва на преврат. Това обяви мексиканският му колега Андрес Мануел Лопес Обрадор, цитиран от "Дойче веле".

"В съответствие с нашата примерна традиция да предлагаме убежище на преследвани политици по света, решихме да предоставим хуманитарно и политическо убежище на президента на Боливия Ево Моралес и неговия вицепрезидент Алваро Гарсия Линера", каза мексиканският лидер.

"Ево не е само наш брат, който представя с достойнство коренното население на Боливия. Ево беше жертва на държавен преврат! И от Мексико казваме на света:" Да на демокрацията, не на милитаризма "," Лопес - каза Обрадор.

Той направи изявлението в речта си по повод на първата годишнина от встъпването си в длъжност. 

Нови избори за президент в Боливия на 30 март

Нови избори за президент в Боливия на 30 март

Вот за наследник на Ево Моралес

Мексико предостави убежище на отстранения от власт Моралес, който обяви, че ще се завърне скоро в страната си. 

Там обаче го очаква арест и съд, предупредиха новите власти. 

Новите президентски избори ще се проведат в Боливия около средата на март. Това обяви в петък представителят на президента Херсес Юстиниано.

"Изборният орган ще има 120 дни за провеждане на изборите През тези 120 дни трябва да се проведе първият тур, вторият тур, окончателното преброяване на гласовете и издаването на удостоверения. Вярвам, че в средата на март ще имаме избори", каза Херсес Юстиниано.

Президентските избори се проведоха в Боливия на 20 октомври. Според Висшия избирателен съд мнозинството от гласовете отиде при Ево Моралес, сегашният държавен глава по това време. Основният му съперник, бившият президент Карлос Меса, заяви, че няма да признае победата на опонента си в първия рунд.

Русия съзря САЩ зад политическата криза в Боливия

Русия съзря САЩ зад политическата криза в Боливия

САЩ искали да променят политиката на страната

След три седмици протести Моралес подаде оставка, описвайки ситуацията като преврат. Примера му бе последван от вицепрезидента Алваро Гарсия Линера и оратори на двете камари на парламента, които според конституцията бяха следващи на поста за изпълняващ длъжността държавни глави. Вторият заместник-председател на Сенатската камара Жанин Анес, представляваща опозицията, обяви, че ще поеме задълженията на президента до нови избори и назначи собствен кабинет.

Ево Моралес иска да се върне в Боливия

Ево Моралес иска да се върне в Боливия

Напрежение в латиноамериканската страна

Парламентът на Боливия прие закон, който предвижда отмяна на резултатите от изборите на 20 октомври и провеждане на нови с различен състав на избирателната комисия.