Главният прокурор на Израел Авишай Манделблит внесе обвинителния акт срещу премиера Бенямин Нетаняху в Йерусалимския окръжен съд. Министър-председателят е обвинен в измама, злоупотреба с доверие и корупция, пише "Таймс ъв Израел".

Нетаняху оттегли искането си за имунитет срещу съдебно преследване

Нетаняху оттегли искането си за имунитет срещу съдебно преследване

Нетаняху, който е на посещение във Вашингтон преди Доналд Тръмп да обяви дългоочаквания мирен план заяви, че е решил "да не позволява на тази мръсна игра да продължава"

"Обвинителният акт беше внесен преди малко...както се изисква по закон", обявиха от пресслужбата на главния прокурор.

Така за първи път в историята на Израел официално са повдигнати обвинения срещу действащ премиер на страната.

Според текста на обвинителния акт, публикуван от Министерството на правосъдието през ноември, Нетаняху е обвинен в измама и злоупотреба с доверие по Случай 1000 и Случай 2000 и в корупция, измама и злоупотреба с доверие по Случай 4000.

Няколко часа по-рано Нетаняху обяви, че оттегля молбата си да получи имунитет от парламента.

Решението на премиера позволява да продължи съдебната процедура срещу него. Той е обвинен в измама, подкуп и злоупотреба с доверие по три отделни случая.

Нетаняху поиска от парламента имунитет срещу наказателно преследване

Нетаняху поиска от парламента имунитет срещу наказателно преследване

Той е обвинен в подкуп, измама и нарушаване на доверието

Първият случай, известен като Случай 1000, е свързан с получаване на подаръци, включително пури, шампанско и бижута от милиардери, сред тях е австралийският крал на хазарта Джеймс Паркър, в замяна на услуги. При Случай 2000 Нетаняху е обвиняван в тайно споразумение с топ израелския вестник Yedioth Ahronoth с цел да се навреди на конкуренцията на медийния пазар в замяна на положително отразяване на управлението на министър-председателя.

Третият и най-скандален случай е Случай 4000. Той е свързан с регулаторни промени за стотици милиони долара в полза на телекомуникационната компания Bezeq в замяна на положително отразяване на Нетаняху в новинарския сайт Walla News, субсидиран от компанията.

Нетаняху обяви победа като лидер на Ликуд

Нетаняху обяви победа като лидер на Ликуд

Нов стар лидер в Израел