Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху оттегли молбата си за имунитет от съдебно преследване часове преди парламентът да започне да разглежда въпроса, съобщават медии.

Нетаняху, който е на посещение във Вашингтон преди Доналд Тръмп да обяви дългоочаквания мирен план заяви, че е решил "да не позволява на тази мръсна игра да продължава". Той изрази позицията си със съобщение във "Фейсбук".

Нетаняху обяви победа като лидер на Ликуд

Нетаняху обяви победа като лидер на Ликуд

Нов стар лидер в Израел

Парламентът на Израел, Кнесет, трябваше да се събере и да обсъди формиране на комисия за дебатиране на молбата за имунитет на премиера. Дори и след решението парламентът ще заседава.

Очакваше се Кнесетът да отхвърли молбата на Нетаняху, което би било сериозен удар за премиера преди предсрочните парламентарни избори на 2 март - третите за по-малко от година. Партия "Ликуд" на премиера планира да бойкотира днешното заседание.

Нетаняху сдава четири министерства

Нетаняху сдава четири министерства

Нетаняху обяви, че ще подаде оставка като министър на здравеопазването, социалната дейност, диаспората и земеделието

Решението на премиера позволява да продължи съдебната процедура срещу него. Той е обвинен в измама, подкуп и нарушаване на доверието по три отделни случая.

Първият случай, известен като Случай 1000, е свързан с получаване на подаръци, включително пури, шампанско и бижута от милиардери, сред тях е австралийският крал на хазарта Джеймс Паркър, в замяна на услуги. При Случай 2000 Нетаняху е обвиняван в тайно споразумение с топ израелския вестник Yedioth Ahronoth с цел да се навреди на конкуренцията на медийния пазар в замяна на положително отразяване на управлението на министър-председателя.

Третият и най-скандален случай е Случай 4000. Той е свързан с регулаторни промени за стотици милиони долара в полза на телекомуникационната компания Bezeq в замяна на положително отразяване на Нетаняху в новинарския сайт Walla News, субсидиран от компанията.