Президиумът на Руската академия на науките (РАН) ще присъди на главата на Руската православна църква патриарх Кирил титлата "почетен професор" на Академията. Присъждането на титлата обаче бе илюстрирано с цитат от Айнщайн за Бога. Оказва се, че този цитат е взет от художествен сериал, пише Би Би Си.

Първоначално тържествената церемония за възлагане на титлата на патриарха беше насрочена за 22 януари, но после Академията отложи церемонията за неопределено време. Вместо церемония на 22 януари решението ще бъде обсъдено и подложено на гласуване.

Обяснявайки как в присъждането на титлата няма логическо противоречие, ръководителят на пресслужбата на Академията Светлана Попова заяви, че патриархът е голям популяризатор на науката. Като пример Попова даде участието на патриарха в предаването "Очевидното невероятно" на съветския физик Сергей Капица.

"Както казваше Айнщайн, теорията на относителността говори за гениалността на Създателя и в този смисъл няма никакви противоречия", заяви Попова за присъждането на званието почетен професор на патриарх Кирил.

Руският патриарх Кирил: Смартфоните могат да са предвестник на Антихриста

Руският патриарх Кирил: Смартфоните могат да са предвестник на Антихриста

Руската църква не се противопоставяла на технологичния прогрес

Дали Айнщайн наистина някога е казвал, че "теорията на относителността говори за гения на Твореца" не е известно със сигурност. Би Би Си не е открило доказателства за такова изявление на Нобеловия лауреат.

Възгледите на Айнщайн за религията са известни най-вече от негово писмо до философа Ерик Гуткинд. Оригиналът на това писмо бе продадено на търг на Christie's през декември 2018 г., но в него няма основания за приписваните на Айнщайн думи.

Даденият от РАН пример за твърдения за теорията на относителността и за "гения на Твореца" се отнася най-вече до разпространената фраза на учения, че "Бог не играе зарове" - на основата на този афоризъм много хора заключават за вярата на Айнщайн в създателя Бог.  

Този цитат е истински, но контекстът му е малко по-широк. Той е отново е от писмо на Айнщайн от 1926 г. но до негов колета, физика Макс Борн. В него Айнщайн изразява недоволството си с квантовата теория. "Квантовата теория разкрива много, но почти не ни доближава до разкриването на тайните на битието. Във всеки случай съм убеден, че Той не играе на зарове с Вселената."

Патриарх Кирил – християнски кръст и часовник за 30 хиляди евро

Патриарх Кирил – християнски кръст и часовник за 30 хиляди евро

Той е известен с разточителния си начин на живот...

Би Би Си се е свързал със Светлана Поповa и тя пред агенцията е обяснила, че е цитирала не самия учен, а реплика от телевизионния сериал "Гений", който в момента върви по канал "Култура" в Русия.

"Това не е позиция на Академията на науките. Аз разсъждавам от позицията на масовото съзнание.", заяви тя. 

По думите ѝ би било трудно да се открие точният източник на цитата, но е необходимо да се изучава Айнщайн, тъй като той винаги е давал отговор за своите открития, че в дъното вижда гения на Твореца, ако не на Бог, то на Великия създател. Според нея цитираното "твърдение" на физика не противоречи на цялостните му възгледи. "Всички те /учените/ не вярват в Бога, така и Сергей Капица, който се определя като православен атеист. Повярвайте ми, когато е бил в църква, той се е молил, защото неговата баба го е научила така. Това са спорни и сложни въпроси", заявява Попова

Тя е обяснила, че присъждането на титлата почетен професор на патриарх Кирил се обосновава на усилията му по въпросите за сближаване и разбиране между науката и религията.

Прессекретарят обаче не отговаря на въпроса каква ще бъде новата роля на патриарха в дейността на академията. "Ние само ще започнем отношения с негово преосвещенство в ново качество, а после ще видим как ще продължим, какво и как ще бъде...", отговаря Попова.

Би Би Си припомня, че през 2010 година патриарх Кирил стана вече почетен професор на ядрения университет. Две години по-късно в университета се откри катедра по теология под ръководството на митрополит Иларион, ръководител на отдела за външни църковни отношения на Руската православна църква.