Сблъсъкът между полското правителство и висши съдии ескалира драматично, след като Върховният съд и парламентът на страната излязоха с противоречиви решения за законността на съдебните реформи, пише "Гардиън".

Решенията, които са свързани с опити на управляващата партия "Право и справедливост" да поеме пряк контрол над правосъдието, хвърлиха правовия ред в Полша в хаос. Сега съдиите подлежат на наказателно преследване, ако спазват издадени от техния съд решения.

Евродепутатите виждат влошаване на правовата държава в Полша и Унгария

Евродепутатите виждат влошаване на правовата държава в Полша и Унгария

Не са се привели в съответствие с ценностите, на които се основава ЕС

След като пое властта през 2015 г., "Право и справедливост" пое директен контрол над Националния съдебен съвет, бивш независим съдебен орган, който отговаряше за назначенията, повишенията и дисциплината на всички полски съдии. Това позволява на правителството да запълни новосъздаден дисциплинарен съдебен орган с лоялни на партията, които могат да започнат дисциплинарна процедура срещу всеки съдия, поставил под въпрос новия режим.

През декември Върховният съд на Полша, който все още е независим, постанови, че Националният съдебен съвет и новосъздаденият дисциплинарен съдебен орган са противоконституционни. Правителството отговори със законодателни предложения, които правят незаконни решения на всеки съдия, който постави под въпрос законността на назначенията. Де факто означава, че забранява на съдиите да спазват решението на Върховния съд.

ЕС: Полша да не прилага съдебна реформа без консултация с Венецианската комисия

ЕС: Полша да не прилага съдебна реформа без консултация с Венецианската комисия

"Следим внимателно ситуацията със сериозни очаквания"

Това доведе до огромно разминаване в четвъртък вечерта, когато полският парламент гласува законодателството, а Върховният съд обяви разпоредбите за незаконни. На заседанието на съда присъстваха всички 60 съдии от трите камари, които не са контролират от назначени от управляващата партия лица.

Министри гневно отхвърлиха решението на съда, като подчертаха, че съдиите не говорят от името на държавата, а са мотивирани само от желание да защитят привилегированото си положение.

Задълбочаващата се криза вероятно ще засили напрежението между Полша и ЕС. През ноември евросъдът постанови, че е време Върховният съд на Полша да реши спора, което означава, че полският парламент не само пренебрегва най-висшата съдебна инстанция в страната, но и Съда на ЕС.

Според полски експерти това не е само обявяване на война на полския правов ред, но и на мястото на страната в Европа.