САЩ имат одитори в Киев тази седмица заедно със Световната банка и консултантите на Deloitte, за да гарантират, че "няма помощ или оръжия, които да бъдат отклонени", според заместник-държавния секретар по политическите въпроси на Държавния департамент Виктория Нюланд, пише СиЕнЕн.

"Продължаваме да подкрепяме основните реформи и мерките за борба с корупцията от украинското правителство в цялата страна", каза Нюланд на изслушване в комисията по външни отношения на Сената.

Нейните коментари идват, когато републиканските членове на Конгреса сигнализираха за желанието си да предприемат допълнителни усилия за надзор, когато става въпрос за подкрепата на САЩ за Украйна. Администрацията каза, че има усилия за надзор.

Тази седмица Държавният департамент заяви, че "не им е известно да има някаква помощ от САЩ" в корупционния скандал в украинското правителство, който доведе до оставката на заместник-министъра на отбраната на страната.

Пристигането на одитори в Киев идва след като президентът на САЩ Байдън обяви в сряда, че планира да изпрати 31 танка Abrams в Украйна, а Пентагонът разкри миналата седмица пакет за сигурност на Украйна на стойност 2,5 милиарда долара, включително за първи път бронирани машини Stryker и повече бойни машини Bradley.

Нуланд каза пред Сената, че Вашингтон няма да има време да транспортира танкове до Киев до пролетта, когато се очаква боевете да се засилят, съобщава "РИА новости".

"Въпреки че ги одобрихме вчера, ще отнеме известно време, за да ги доставим на бойното поле. Те няма да се появят там през пролетното настъпление", каза той.

Тя подчертава, че това са "много сложни" танкове, които изискват много обучение, преди украинската армия да може да ги използва.

Вашингтон би бил готов да предложи на Русия облекчаване на санкциите, в случай че Москва се съгласи да преговаря сериозно, да се оттегли от Украйна и да върне територия на страната.

По-рано Русия изпрати нота до страните от НАТО за доставките на оръжия за Украйна. Външният министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, съдържащ оръжия за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия. Министерството на външните работи заяви, че страните от НАТО си "играят с огъня", като доставят оръжие на Украйна. Говорителят Дмитрий Песков отбелязва, че изпращането на оръжие в Украйна от Запада не е допринесло за успеха на преговорите между Русия и Украйна и ще има отрицателно въздействие.

Байдън обмисля посещение в Европа, около година от началото на войната в Украйна

Байдън обмисля посещение в Европа, около година от началото на войната в Украйна

Вашингтон може да разкрие друг голям пакет военна помощ за Киев по това време