Журналистическо разследване Pandora Papers за офшорни компании, за които се твърди, че са свързани с украинския президент Володимир Зеленски, не компрометира държавния глава, заяви в понеделник съветникът на ръководителя на президентския кабинет Михаил Подоляк, съобщава ТАСС.

"Почти цялата тази информация вече е използвана от противниците на Володимир Зеленски по време на предизборната кампания през 2019 г. Нито тогава, нито още повече сега, няма нищо компрометиращо в тази информация".

Pandora Papers разкрива нов грандиозен офшорен скандал

Pandora Papers разкрива нов грандиозен офшорен скандал

Поредни данъчни убежища и лидери, които укриват доходи

Подоляк отбелязва, че описаните в разследването събития са се случили преди Зеленски да стане президент. Според него журналистите за пореден път потвърдиха безусловното спазване на Зеленски на нормите на антикорупционното законодателство.

Той също така увери, че "Квартал 95" винаги е бил прозрачен бизнес, който никога не е имал отношение към държавни пари или средства от регулаторни органи. Подоляк допълва, че бизнес практиките в Украйна през 2000-те и първата половина на 2010 г. "изискват инструменти за защита на собствеността от тогавашното правителство".

Консорциумът по разследваща журналистика направи изявление, че президентът на Украйна Володимир Зеленски и неговият близък кръг участват в прехвърлянето на 40 милиона долара от структури, свързани с бизнесмена Игор Коломойски.

По-рано председателят на финансовия комитет на Върховната Рад Даниил Гетманцев, представляващ "Слуга на народа", отрече участието на Зеленски и обкръжението му в офшорни операции на стойност 40 милиона долара.

Според него "екипът на Зеленски, малко повече от шест месеца след идването си на власт и продажбата на споменатите офшорки от Зеленски през януари 2020 г., прие първия закон за борба с офшорките, който налагаше данъци на контролирани чуждестранни компании, подобри регулирането на трансферното ценообразуване, разшири концепцията за чуждестранно представителство и облага с данък сделките при продажба на чуждестранни активи в чужбина."

Според него Зеленски е направил всичко възможно, така че никой в ​​страната "да не може да използва този прекрасен механизъм (офшорни зони) без да плаща данъци в бюджета".

Кремъл не вижда причина да прави проверки за Pandora Papers

Кремъл не вижда причина да прави проверки за Pandora Papers

А и показвали, че САЩ е най-големият данъчен рай, въпреки обещанията за борба с прането на пари