Канцлерът на Германия Ангела Меркел не се отказва и ще се бори за четвърти пореден мандат, предаде Би Би Си.

На нарочно свикана пресконференция в партийната централа Меркел сложи край на спекулациите, които се носеха в обществото от месеци. 

Баварският съюзник на управляващата Християндемократическа партия - Християнсоциалният съюз, приветства решението на канцлера Ангела Меркел да се кандидатира за четвърти мандат, съобщи Ройтерс.

Социологическите проучвания сочат, че близо 55% от германците искат Ангела Меркел отново да сформира правителство. С намаляването на бежанския поток доверието към канцлера се повиши след месеци на спад. През 2016 г. Германия се очаква да приеме 300 000 бежанци срещу рекордните над 1 млн. през 2015 г.

Анализаторите посочват, че предизвикателствата пред Меркел са огромни, но тя има реалните шансове да се справи с тях. Част от проблемите са бежанците и разногласията в Християндемократическата партия, на които Ангела Меркел трябва да предложи решение.

Изборите за парламент в Германия ще се проведат най-рано през лятото на 2017 година. Не трябва да се забравя, че Меркел загуби поредица от местни избори през изминалите месеци, а вотът показа надигането на националистите и популистите от Алтернатива за Германия.