Увеличаването на температурите на планетата ще направи океаните по-сини и по-зелени до края на века в резултат на глобалното затопляне, прогнозират експерти.

Изследователите заявяват, че промените в цвета ще са в резултат на ефекта от климатичните промени върху популацията на малките организми във водата, известни като фитопланктон, които преобразуват слънчевата енергия в химическа енергия чрез фотосинтеза, както и ефектите върху нивата на други цветни компоненти в океаните.

Океаните се затоплят много по-бързо от очакваното, тежки последици за Земята

Океаните се затоплят много по-бързо от очакваното, тежки последици за Земята

Океаните се затоплят средно с до 40 процента по-бързо

Проучването е направено от учени от университета в Саутхемптън. В него са участвали и американски учени. То е публикувано в журнала Nature Communications, пише "Гардиън". 

Авторите са достигнали до заключението чрез използване на компютърен модел, който прогнозира как фактори като температурата, океанското течение и киселинността на океаните засягат растежа и типовете фитопланктон във водата. Също така е проучено как такива промени засягат абсорбирането и отразяването на светлината върху повърхността на океаните.

Резултатите разкриват, че ако температурата на морската повърхност се увеличи до 3 градуса до 2100 г., както се очаква при настоящия сценарий, цветът на повече от половината от океаните, включително и на Северния Атлантик, ще се промени.