През последните 18 години броят на македонците, които имат български паспорти, вече е около 3% от населението на югозападната ни съседка. Не малка част от тях се обучават у нас и остават да живеят тук.

За родения в Щип Никола Колев евроинтеграцията е приключила. Като васкуларен хирург той работи във Военномедицинска академия и на практика е служител в база на НАТО, разказва бТВ.

Въведоха нови срокове за личните карти и паспортите

Въведоха нови срокове за личните карти и паспортите

При обикновена услуга - до 30 дни, при бърза - 3 работни дни, при експресна - до 8 часа

"Това е единствената страна където не ни наричат чужденци хората от Македония, но на официално ниво считам, че трябва да има помощ от по-голямата страна България към по-малката Македония", казва д-р Никола Колев.

Още като студент доказва българския си произход и получава паспорт, с който винаги може да се премести в друга европейска държава.

"Може би съм традиционалист, може би съм лоялен, но България ми е помогнала и чувствам, че трябва да помагам на хората, които с данъците си са платили моето обучение", разкрива д-р Колев.

Според него родната му страна трябва да се учи как да стигне до Европа от опита на България.

От "Воля" искат международният паспорт да важи до 10 години

От "Воля" искат международният паспорт да важи до 10 години

Депутатите внесоха в НС поправка в Закона за личните данни

"Бърза интеграция, редом до България, както е било винаги", казва Колев.

Както лекарите не признават граници, така и д-р Колев възприема Европа като една голяма държава без граници, в която има място и за българи, и за македонци.