Разследващите убийството на Зелимхан Хангошвили, извършено през миналата година в Берлин, са разкрили още няколко души, чиито следи водят към руските спецслужби, предаде "Свободна Европа".

Припомняме, за престъплението беше задържан руснакът Вадим Красиков, бивш служител в специалните части на руската Федерална служба за сигурност, и участник в няколко поръчкови убийства. В обвинителния акт срещу него се посочва, че е действал по заповед на руското правителство.

Преди дни беше съобщено, че е установен неговият съучастник - Роман Д., чиито следи също водят към ФСБ.

Германия е по следите на втори руснак, замесен в убийството на Хангошвили

Германия е по следите на втори руснак, замесен в убийството на Хангошвили

Повдигнато е обвинение срещу руското правителство...

Сега разследващите разполагат с информация за още няколко руснаци, поне трима от които са заподозрени за поръчкови убийства в други страни. Разкритията свързват и тях с ФСБ. Това става ясно от публикация на британската разследваща група Bellingcat, германското списание "Der Spiegel" и руското издание "The Insider".

Според данни на Bellingcat, съучастникът на Красиков по документи се нарича Роман Давидов. Разследващите обаче са убедени, че името и данните му са фалшиви. През юли 2019 г. му е издаден международен паспорт, а преди това човек с такива данни изобщо не е съществувал в държавните бази с данни в Русия. Това обаче не е попречило той да получи шенгенска виза в същия ден, когато такава е издадена и за фалшивия паспорт на Красиков.

Давидов е пътувал закратко до Полша - именно оттам Красиков е отпътувал за Берлин преди убийството.

Данни от улични камери, с които разполага Bellingcat, позволяват да се проследят маршрутите на Давидов. От тях се вижда, че постоянно е ходил на улицата, на която е живял Красиков, а също, че е пребивавал в Балашиха, където има база на ФСБ. Красиков също е бил на това място.

Разследващите са намерили още един паспорт на Давидов, издаден на името на Роман Николаев. С тези документи той е пътувал до Прага през лятото на 2015 г. През същия ден в града са се намирали още петима души с подобни паспорти - преди това притежателите им не фигурират в нито една официална руска база данни.

Аналогични паспорти са открити у трима от заподозрените за поръчковото убийство на администратора на сайта "Кавказ-център" - бившия чеченски полеви командир Абдулуахид Едилгериев. Той е роднина на Мовлад Удугов, един от лидерите чеченските сепаратисти през 90-те години.

Същите лица са били в Истанбул в деня на убийството на узбекския имам Абдула Бухари, привърженик на радикалния ислям. Името му фигурираше в списък на Би Би Си с имената на хора, представляващи потенциални мишени на ФСБ.