Германските власти разкриха втори руснак, замесен в убийството на бившия чеченски командир Зелимхан Хангошвили в Берлин.

По данни на сп. "Der Spiegel", германските служби подозират руския гражданин Роман Д., че е участвал в подготовката на престъплението. Уточнява се, че той е от Санкт Петербург и че вероятно това не е истинското му име.

Изданието съобщава още, че на 3 август 2019 г. руснакът е влязъл в Полша от Беларус. Пътувал е с автомобил Infinity Q50. Тогава той не е предизвикал подозрения у граничните служители.

Припомняме, по-рано за убийството на Хангошвили беше задържан друг руснак - Вадим Красиков, който сега е обвиняем по делото.

Убиецът на грузинеца Хангошвили в Берлин е имал поне един съучастник

Убиецът на грузинеца Хангошвили в Берлин е имал поне един съучастник

Пристигнал непосредствено преди убийството…

При кандидатстването за шенгенска виза Роман Д. е посочил, че работи за петербургската фирма "Руст", както е направил и Красиков. Уточнява се, че "Руст" практически няма оборот.

Освен това, документите на двамата за паспорти и визи са подадени в един и същи ден.

Има и трето съвпадение: няколко месеца преди убийството Вадим Красиков и Роман Д., според данните от мобилните им телефони, са пребивавали в Орехово Зуево в Подмосковието, където има тренировъчна база на специалните сили на ФСБ - руските спецслужби.

На 18 юни Федералната прокуратура на Германия повдигна обвинение срещу руското правителство за поръчково убийство на Зелимхан Хангошвили, който по-рано беше обявен в Русия за издирване по обвинение в тероризъм. Хангошвили емигрира в Германия, след като през 2015 г. в Грузия срещу него беше извършено поредното покушение. На 23 август 2019 г. той беше застрелян в Берлин. Вадим Красиков беше задържан същия ден.

Германският външен миристър Хайко Маас и канцлерът Ангела Меркел не изключиха възможността на Русия да бъдат наложени нови санкции заради покушението срещу Хангошвили.