Сръбският политик от Косово Оливер Иванович вероятно е бил убит от човек на ЦРУ, съобщават B92 и други сръбски медии.

Президентът на Сърбия Александър Вучич споменава, че зад убийството стои Флорим Еюпи. Тази информация предизвика силна реакция от представители на Косово, включително и от бившия адвокат на Еюпи, Махмут Халими, който отрича твърденията. След изявлението на Вучич на пресконференция, Халими потвърди, че Еюпи се е предал на германските власти.

Косово с международна заповед за арест на сръбски лидер

Косово с международна заповед за арест на сръбски лидер

Заповедта се основава на "сериозни подозрения", че Милан Радойчич

"Да, Флорим Еюпи запозна германската полиция с факта, че сръбски медии съобщават, че е замесен в убийството на Оливер Иванович, което няма нищо общо с истината", подчерта адвокатът.

В същото време шведски съдия разкри, че споменатият от Вучич мъж е бил обучаван от ЦРУ. Кристер Карпхамар, който е разследвал бомбената атака срещу автобус до град Подуево в Косово през 2001 г., обясни, че знае за Еюпи от задържането му през 2001 г.

"Не мога да спекулирам дали Флорим Еюпи е замесен в убийството на Оливер Иванович, но мога да кажа, че той е бил избран и обучаван от ЦРУ", обясни Карпхамар и добави, че за първи път е разбрал, че е от ЦРУ на 14 май 2001 г., когато мистериозно е избягал от американската военна база "Бондстийл" на територията на Косово.

Не е известно кога и по какъв начин ЦРУ е вербувал Еюпи. По време на войната той не е бил на територията на Косово и Метохия, а е бил замесен в престъпни действия в Германия, включително кражби, изнудване и наркотрафик.

Косово забрани на всички сръбски официални лица достъп до територията си

Косово забрани на всички сръбски официални лица достъп до територията си

Заради "хибридните заплахи" от Белград към Прищина

Той е заподозрян в участие в група, организирала погром срещу сърби в Косово през 2004 г., а също така и в убийството на сътрудници на първия президент на Косово Ибрахим Ругова.

Малко преди убийството на Оливер Иванович на 16 януари 2018 г., според сръбското разузнаване, Еюпи е пристигнал в Косово от Тирана, а по-късно е отпътувал за Германия.