Криминалните действия са причина за повече смъртни случаи по света в сравнение с терористичните атаки и въоръжените конфликти взети заедно. Това показва проучване, публикувано от Службата на ООН по наркотиците и престъпността, цитирано от "Дойче веле".

Изследването е установило, че организираната престъпност е един от най-големите фактори за убийствата по света, жените по-често са убивани от техните партньори или роднини.

През 2017 г. общо по света са убити 464 000 души. През същата година са загинали 89 000 души при въоръжени конфликти. 26 000 са жертвите на тероризъм. Организираната престъпност е отговорна за 19% от убийствата по света. Над 90% от заподозрените в убийство между 2014 и 2016 г. са мъже. През 2017 г. се е увеличил броят на жените и момичетата, убити вследствие на домашно насилие, което представляват 58%. Европа е с най-ниското ниво на убийства в света - 3 жертви на 100 000 души.

От ООН отчитат, че домът остава най-опасното място за жените. Азия е континентът с най-голям брой на убити жени при домашно насилие през 2017 г. - 20 000 жертви. След това е Африка с 19 000 убити жени, където има по-голям риск жените да се станат жертва на домашно насилие.

От 2000 г. организираната престъпност е довела до избиването на толкова много хора, колкото всички конфликти на планетата взети заедно. Организираната престъпност и насилието между банди са в основата на високия брой убийства в части на Централна Америка. По-младите мъже на възраст между 15 и 29 г. са с най-висок риск да станат жертва на убийство в света. Световната организация е установила, че това особено се отнася за мъжете в Северна, Централна и Южна Америка, където свързаното с банди насилие и огнестрелните рани са най-честата причина за смърт.

В борбата с нарастващите убийства по света Организацията на обединените нации е очертала няколко предложения за разрешаване на проблемите във всеки регион. ООН предлага подобряване на образованието, засилване на работата на полицията в общностите с цел изграждане на доверие, създаване на програми за подпомагане на младите мъже срещу насилието и други.