Тази седмица заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координаторът за спешна помощ Марк Лоукок обяви, че 25 милиона долара от спешните фондове на ООН ще отидат за подпомагане на организации, ръководени от жени, които се борят с насилието, основано на пола, разкрива съобщението в сряда, цитирано от "Спутник".

Финансирането ще бъде насочено към UNFPA и UN Women, които ще пренасочат поне 30% от тези средства към други организации, които предотвратяват насилието над жени и деца и помагат за предоставянето на медицински грижи, семейно планиране, правни съвети и психично-здравни услуги и консултации.

"Пандемията COVID-19 помогна да се разкрие пълната степен на неравенството между половете, като същевременно заплашва крехкия напредък, който е постигнат", каза Лоукок.

"Време е да кажем "Достатъчно" на насилието, основано по пол и да дадем приоритет на правата и нуждите на жените и момичетата в хуманитарни кризи", заяви в съобщението изпълнителният директор на UNFPA д-р Наталия Канем.

ООН: Пандемията застрашава икономически по-тежко жените

ООН: Пандемията застрашава икономически по-тежко жените

Очаква се тя да тласне още 47 милиона повече жени и момичета към бедност

Обявлението за финансиране на такива организации дойде в началото на 16 дни акции срещу насилието, основано на пола, международна кампания, която има за цел да оспори насилието над жени и момичета. Кампанията продължава от 25 ноември, датата на Международния ден за премахване на насилието над жени, до 10 декември, който е Ден на правата на човека.

"Високите нива на насилие, основано на пола, което изпитват жените и момичетата, особено в държави, които са в криза и се нуждаят от хуманитарна помощ, остава една от най-големите несправедливости в нашия свят", заяви изпълнителният директор на ООН за жени Фумзиле Мламбо-Нгкука в Освобождението.

UN Women посочи засиленото физическо или сексуално насилие над жени по време на кризата с COVID-19 като "пандемия в сянка". Според данните на организацията отпреди началото на пандемията, 1 от 3 жени в световен мащаб изпитват физическо или сексуално насилие през целия си живот.

Доказателствата обаче показват, че обажданията до линиите за помощ за домашно насилие в много страни са се увеличили от избухването на пандемията, тъй като жените са били принудени да останат със своите насилници под карантина. В някои страни ресурсите също са пренасочени от инициативи в подкрепа на жените, изправени пред насилие, към облекчение на COVID-19.

Гутериш призова за защита на жените в борбата с коронавируса

Гутериш призова за защита на жените в борбата с коронавируса

Насилието дебне и вкъщи, предупреди генсекът на ООН

През юли неправителствената организация Хюман Райтс Уоч призова правителствата да направят повече за предотвратяване на насилието над жени по време на COVID блокадите.