Пандемията от коронавирус е по-пагубна икономически за жените, отколкото мъжете в световен мащаб, заключи организация за правата на жените към ООН в нов доклад.

Очаква се тя да тласне още 47 милиона повече жени и момичета към бедност до следващата година, като това ще се отрази отрицателно на напредъка, постигнат през последните десетилетия.

До 2021 г. на всеки 100 мъже на възраст 25-34 години, живеещи в крайна бедност, ще има 118 жени - разликата се очаква да се увеличи до 121 жени на всеки 100 мъже до 2030 г., според изчисленията на ООН.

Най-силно засегнати ще са хората в Африка и Латинска Америка.

Всичко това има и конкретни измерения според заетостта, и по-дълбоки причини в културата на обществата, признава се в доклада.

По време на пандемията повече жените са загубили работата си, тъй като те са по-често заети в засегнатите от блокади сектори, като търговията на дребно, ресторантите и хотелите.

Гутериш призова за защита на жените в борбата с коронавируса

Гутериш призова за защита на жените в борбата с коронавируса

Насилието дебне и вкъщи, предупреди генсекът на ООН

Като по-нископлатени, те често нямат достъп здравеопазване, обезщетения за безработица или други защити.

"Знаем, че жените поемат по-голямата част от отговорността за грижата за семейството; те печелят по-малко, спестяват по-малко и заемат много по-малко сигурни работни места", казаха от организацията.

Като живеещи в крайна бедност се определят лица, живеещи с 1,90 долара или по-малко на ден.