Безпрецедентният набор от кризи, сред които най-вече тази с COVID-19, е върнал човешкия прогрес с пет години назад и е подхранил глобална вълна от несигурност. Това се посочва в последния доклад на ООН, озаглавен "Несигурни времена, неспокоен живот", съобщава "Франс прес".

По данни на Програмата на ООН за развитие за първи път от създаването му преди повече от 30 години индексът на човешкото развитие - мярка за продължителността на живота, образователните нива и стандарта на живот в страните - е намалял за две поредни години - през 2020 г. и 2021 г.

Това означава, че умираме по-рано, че сме по-слабо образовани, че доходите ни намаляват, поясни ръководителят на ПРООН Ахим Щайнер и допълни, че по тези три параметъра може да се разбере защо толкова хора започват да се чувстват отчаяни, разочаровани и тревожни за бъдещето.

Новият COVID-19 вариант можел да застраши човечеството като ебола

Новият COVID-19 вариант можел да застраши човечеството като ебола

Светът бил подценил мащабите на пандемията в самото ѝ начало

В доклада се отбелязва, че въпреки че в продължение на десетилетия индексът на човешкото развитие непрекъснато се повишаваше, през 2020 г. той е започнал да се понижава, като този спад е продължил и през 2021 г., заличавайки постиженията от предходните пет години.

Документът посочва пандемията от коронавирус като основен двигател на световното влошаване, но пояснява, че нарастващият брой кризи - политически, финансови и свързани с климата - не са дали време на населението да се възстанови.

"И преди сме имали бедствия. И преди сме имали конфликти. Но съвкупността от това, с което се сблъскваме в момента, е сериозна пречка за човешкото развитие", подчерта Щайнер.

Според проучването този спад е глобален, тъй като засяга над 90% от държавите по света.

Швейцария, Норвегия и Исландия запазват местата си на върха на списъка, докато Южен Судан, Чад и Нигер са в дъното на класацията.

Папата моли човечеството да се отърси от странния си инстинкт за самоунищожение

Папата моли човечеството да се отърси от странния си инстинкт за самоунищожение

Купуването на оръжия не е решение на никой конфликт

И докато някои страни са започнали да се възстановяват от пандемията, много други в Латинска Америка, Африка на юг от Сахара, Южна Азия и Карибския басейн все още не са се справили с проблема, преди да настъпи нова криза - войната в Украйна.

Въпреки че последствията от руската инвазия в Украйна върху продоволствената и енергийната сигурност все още не са изчислени в тазгодишния индекс, "без съмнение перспективите за 2022 г. са мрачни", отбеляза Щайнер.

В доклада се посочва и че трансформационните сили, като изменението на климата, глобализацията и политическата поляризация, поставят човечеството пред сложно ниво на несигурност, "невиждано никога досега в човешката история", което води до нарастващо чувство на несигурност.

Хората са загубили доверие един в друг, обобщи Щайнер.