Папа Франциск заяви, че войната в Украйна е показала, че човечеството трябва да се отърси от странния си инстинкт за "самоунищожение" и че купуването на повече оръжия не е окончателното решение на какъвто и да е конфликт, съобщава "Ройтерс".

Главата на Римокатолическата църква помоли присъстващите на седмичната му обща аудиенция да си спомнят за всички жертви на войната - загиналите, включително "падналите войници от едната или другата страна", ранените, бездомните и бежанците.

Нека Господ изпрати духа си, за да ни накара да разберем, че войната е поражение на човечеството, че трябва да победим всички, които воюват, посочи той.

Папата заклейми войната в Украйна като "перверзна злоупотреба с власт"

Папата заклейми войната в Украйна като "перверзна злоупотреба с власт"

Тя се водела заради партийни интереси

(Войната) е необходимост, която ни унищожава, каза още папата, като помоли Бог "да ни освободи от тази "потребност от самоунищожение".

За втори път от началото на войната в Украйна папа Франциск извика призрака на ядрена война.

Въпреки че направи редица категорични осъждания на войната, той разкритикува Русия само имплицитно, като досега избягваше да я споменава поименно. Използвал е термини като неоправдана агресия, клане и зверства.

Москва твърди, че на 24 февруари е започнала "специална военна операция", предназначена не да окупира територия, а да демилитаризира Украйна и да я прочисти от това, което смята за опасни националисти. Папа Франциск вече отхвърли тази терминология.

Папа Франциск: В Украйна не се води "военна операция", а смъртоносна война

Папа Франциск: В Украйна не се води "военна операция", а смъртоносна война

В Украйна текат реки от кръв и се леят сълзи

Нека също така да се молим тези, които управляват, да разберат, че купуването на оръжия и производството на оръжия не е решение на проблема, подчерта той. Решението е да работим заедно за мир, както казва Библията, за да превърнем оръжията в инструменти на мира, допълни Франциск.

В миналото папата е казвал, че средствата, изразходвани за оръжия, трябва да бъдат насочени към други цели, като например борбата с глада по света и разработването и разпространението на ваксини. Той също така призова за забрана на ядрените оръжия, заявявайки, че дори притежаването им с цел възпиране е неморално.