Семейства на жертви от клането в Сребреница в момента уточняват правната рамкана иска си срещу Холандия и ООН, съобщава „Ройтерс".

Причината е ненамесата им в клането, която е позволила то изобщо да се случи и хиляди да бъдат убити.

Съдът в Хага вече се произнесе, че такъв процес може да има, въпреки че ООН се позовава на своя имунитет срещу съдебни преследвания.

През 1995 година, босненските сръбски военни сили избиха 8 000 мюсюлманиот Сребреница, обявен за зона под командването на холандската армия, част от силите на ООН.

 Според адвоката на семействата на жертвите, ООН има вина за геноцида и да бяга от отговорност чрез някакъв имунитет означава противоречие в собствените цели и задължения на самата организация.

Според вносителите на иска, вината на обвиняваните от тях е в отказа от решаващата в случая военновъздушна подкрепа на силите за сигурност.

Военните са изоставили Сребреница точно поради тази причина.

Оказало се, че не им е изпратена помощ, защото Холандия се страхувала войниците й да не станат жертва на „приятелски огън".

Холандското правителство, начело с Вим Кок подаде оставка през 2002, заради обвинения в изпращането на холандски войници в невъзможната мисия в Сребреница.

Радован Караджич и Ратко Младич, двамата главни виновници за клането, все още не са получили своите присъди в Хага.