Мисията за подкрепа на ООН в Либия заяви в събота, че предвижда разполагането на ограничен брой международни наблюдатели, за да осигури прекратяването на огъня между враждуващите съперници на Либия, предаде Анадолската агенция.

В изявление UNSMIL заяви, че е проведена среща от съпредседателите на Съвета за работа по сигурността, за да се обсъди ситуацията със сигурността в Либия и начините за подкрепа на работата на Съвместната военна комисия 5 + 5.

Турция удължава с 18 месеца мисията си в Либия

Турция удължава с 18 месеца мисията си в Либия

Примирието там е важно, но крехко, според депутатите от управляващата партия

В изявлението се призовават съперниците на Либия да ускорят прилагането на прекратяването на огъня и незабавното репатриране на всички чуждестранни бойци и наемници.

Съвместният военен комитет включва петима членове от международно признатото правителство със седалище в Триполи и петима от лагера на източния военачалник Халифа Хафтар.

Либия е обект на хаос от свалянето на покойния владетел Муамар Кадафи през 2011 г.

Няма надежда за прекратяването на огъня в Либия, въпреки постигнатото споразумение. Напротив, Русия и Турция използват това време в своя полза, докато Западът е зает с борбата с пандемията, коментира в края на декември германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" ( Frankfurter Allgemeine Zeitung).

В края на годината в Либия, след близо десетилетие гражданска война, надеждата и песимизмът бяха смесени.

Турция подкрепя правителството в Триполи в западната част на Либия, Русия - бунтовния генерал Халифа Хафтар в Бенгази на изток.

Парламентът в Анкара удължи с 18 месеца мандата на своя контингент, който беше одобрен за първи път през декември 2019 г. Паралелно с това Русия засилва военното си присъствие, за да контролира оста север-юг в центъра на страната, простираща се от пристанищния град Сирт до авиобазата в Ал Джуфра, където са разположени руски бойни самолети.

Докато Русия и Обединените арабски емирства развиват своите бази в околностите на Ал Джуфра, подкрепяните от Турция правителствени сили в Триполи трябва да се придвижат към фронта от Сирт на юг.

Готовност за диалог в Либия

Готовност за диалог в Либия

От доста време страната има два органа на изпълнителна власт

С разширяването на турското и руското присъствие конфликтът може да пламне всеки момент, коментира Международната кризисна група.