Конфликтите, насилието и гоненията в Мианмар, Южен Судан и Сирия са принудили повече от два милиона души да избягат от тези държави през последната година, съобщава "Агенция Франс Прес", позовавайки се на ООН.

В края на 2016 г. рекордните 65,6 милиона души са принудени да напуснат домовете си по целия свят. 22,5 милиона от тях са регистрирани като бежанци.

"Отчаянието на милиони мъже, жени и деца, принудени да водят живот в несигурност, са петно ​​на нашето колективно съзнание", заяви Филипо Гранди, върховният комисар на ООН за бежанците, на годишната среща на ВКБООН в Женева.

Повече от 60 рохинги загинаха при инцидент с лодка до Бангладеш

Повече от 60 рохинги загинаха при инцидент с лодка до Бангладеш

Потвърдена е смъртта на 23 души...40 са изчезнали

Призовавайки за повече международно сътрудничество и подкрепа за справяне с кризата, той посочи сериозните проблеми на повече от половин милион мюсюлмани от Рохингия, които от 25 август преминават в Бангладеш от Мианмар. През същия период 50 000 бежанци са мигрирали от Южен Судан и още 18 000 са избягали при сблъсъците в Централноафриканската република, допълни той.

Опустошената от войната Сирия продължава да е държавата с най-голям брой насилствено разселени хора в света. "Затварянето на границите ... ограничителните процедури за предоставяне на убежище, неопределеното задържане в ужасни условия, пътуването през морето, натискът за преждевременно връщане, всичко това за съжаление се разпространява", заяви той. Към момента повече от милион бежанци се нуждаят от заселване, изтъкна Гранди и добави, че изпитва "сериозна загриженост", че се очакват по-малко от 100 000 места за презаселване да бъдат на разположение тази година. Това представлява спад с 43% спрямо 2016 г.

Филипо Гранди ще отговаря за бежанците

Филипо Гранди ще отговаря за бежанците

Не е чужд на проблематиката

Шефът на ООН за бежанците алармира, че неговата организация е изправена пред драматичен недостиг на финансиране и все повече се изправя пред " невъзможни избори", които в някои случаи оставят бежанците без защита и приемащите общности без подкрепа.

През 2016 г. ВКБООН разполага с 4,4 милиарда долара налични средства, но приключва годината с 41-процентов недостиг. Тази година организацията очаква по-малко средства. С бюджет 4,2 млрд. долара половината от потребностите ще останат нефинансирани.