ООН може да остане без пари до края на октомври. Организацията има дефицит от 230 милиона долара, предупреди генералният й секретар Антониу Гутериш, цитиран от АФП.

В писмо до 37-те хиляди служители на ООН Гутериш заявява, че ще бъдат предприети временни мерки, за да се осигурят заплатите.

Страните членки са платили само 70% от общата сума, необходима за нашите редовни бюджетни операции през 2019 г. Това представлява недостиг на пари в размер на 230 милиона долара в края на септември. Има риск да останем без финансови средства до края на месеца, пише Гутериш.

За да намалят разходите, Гутериш споменава отлагане на конференции и срещи, намаляване на услугите, а също така ограничаване на официалните пътувания и предприемане на мерки за спестяване на енергия.

Представител на ООН коментира, че Гутериш е поискал от страните членки по-рано тази година да помогнат на организацията за преодоляване на финансовите проблеми, но те са отказали.

Основната отговорност за нашето финансово здраве лежи върху страните членки, категоричен генералният секретар.

Бюджетът на ООН за 2018-2019 г. е близо 5,4 милиарда щатски долара, но не са включени плащанията за мироопазващите операции. САЩ допринасят 22% от сумата.