Специалният пратеник на ООН за Мианмар предупреди във вторник, че военният лидер на страната изглежда решен още да затвърди властта си, съобщи "Ройтерс". Кристин Бъргънър цитира съобщението на военния шеф Мин Аун Хлаинг по-рано този месец, че сега е премиер в новосформирано служебно правителство и официално отменя резултатите от изборите през ноември, спечелени от Националната лига за демокрация на Аун Сан Су Чжи.

"Страхувам се, че скоро ще чуем също така, че партията може да бъде разпусната. Това е опит да се насърчи легитимността срещу липсата на предприети международни действия, каза Бъргънър пред репортери. Трябва да поясня, че ООН не признава правителства, така че зависи от държавите-членки." Тя каза, че освен ако страните членки на ООН не действат, посланикът на Мианмар на ООН в момента, който в противник на хунтата, остава легитимен пратеник на страната в световната организация в Ню Йорк, а свалените от хунтата лидери са лидерите на страната.

Мианмар удължи извънредното положение

Мианмар удължи извънредното положение

Хунтата насрочи и избори през 2023 година

"Все още съм убедена, че това е преврат, който не е завършен успешно, каза тя. "Това беше незаконен акт и все още имаме легитимно правителство."

Малко след преврата лидерите на хунтата обещаха нови избори в рамките на две години. Позоваването в неделя на август 2023 г. бе интерпретирано от някои местни медии като удължаване на този срок с шест месеца.

Смята се, че жертвите от преврата от 1 февруари насам са около 1000, а над 5000 души са задържани и съдени.

Около 900 опозиционери са убити в Мианмар след преврата

Около 900 опозиционери са убити в Мианмар след преврата

Сред тях има и много деца