Ръководителят на армията на Мианмар генерал Мин Аунг Хлаинг пое ролята на премиер в новосформираното служебно правителство, съобщиха държавните медии, шест месеца след като армията завзе властта от гражданско правителство, "Ройтерс".

Мин Аунг Хлаинг повтори обещанието си да проведе избори до 2023 г. и заяви, че администрацията му е готова да работи с бъдещ регионален пратеник за Мианмар.

Съобщението и речта дойдоха точно шест месеца след като армията завзе властта на 1 февруари от гражданско правителство след избори, спечелени от управляващата партия на Аун Сан Су Чи, които според военните са фалшифицирани.

Мианмар удължи извънредното положение

Мианмар удължи извънредното положение

Хунтата насрочи и избори през 2023 година

Мин Аунг Хлаинг е председател на Съвета на държавната администрация (SAC), който бе създаден точно след преврата и който управлява Мианмар оттогава, а служебното правителство ще го замени.

"За да изпълнява задълженията на страната бързо, лесно и ефективно, Съветът на държавната администрация е преформиран като служебно правителство на Мианмар", съобщава държавната телевизия.

В речта си Мин Аунг Хлаинг повтори обещанието си за възстановяване на демокрацията, като заяви: "Ще изпълним разпоредбите за извънредното положение до август 2023 г.".

Той добави: "Гарантирам създаването на съюз, основан на демокрацията и федерализма".

Малко след преврата лидерите на хунтата обещаха нови избори в рамките на две години. Позоваването в неделя на август 2023 г. бе интерпретирано от някои местни медии като удължаване на този срок с шест месеца.

САЩ искат ООН да окаже натиск върху хунтата в Мианмар

САЩ искат ООН да окаже натиск върху хунтата в Мианмар

Коронавирусът, гладът и репресиите съсипват страната