Заместник-посланикът на САЩ Джефри Де Лаурентис в четвъртък  призова Съвета за сигурност на ООН да притисне военната хунта Мианмар да спрат насилието и да възстановят демокрацията в страната. Той предупреди, че с настъпването на COVID-19 и глада, колкото по-дълго отлагат, толкова повече хора умират", предаде АП.

Дипломатът припомни, че последвалото преврата от февруари насилие и военни репресии вече са изселили стотици хиляди хора, а до 2,8 милиона може да се сблъскат с недостиг на храна, каза той.

Неговият апел за действие на Съвета за сигурност е след призива преди два дни от Том Андрюс, специален следовател на ООН по правата на човека в Мианмар, към Съвета за сигурност и 193-те държави-членки на ООН да настояват за спешни действия пред пандемията в страната. .

Хунтата на Мианмар в понеделник отмени резултатите от изборите, проведени през 2020 г., които спечели партията на Аун Сан Су Чжи "Национална лига за демокрация" (НЛД). Управляващите, които дойдоха на власт чрез преврат, обявиха, че вотът не е бил честен.

САЩ удрят със санкции хунтата в Мианмар

САЩ удрят със санкции хунтата в Мианмар

22-ма висши служители в Мианмар и членове на семействата им

Разследванията разкриха над 11 милиона случая на измами по време на изборите, съобщиха от избирателната комисия на хунтата.

Армията завзе властта след преврат на 1 февруари, като свали и задържа избрания цивилен лидер и нобелов лауреат Су Чжи, която водеше борба срещу диктатурата през последните две десетилетия от управлението на военните в Мианмар от 1962-2011 г. Хунтата оспорва данните за броя на загиналите цивилни и твърди, че десетки членове на силите за сигурност също са били убити по време на протестите.

Военната хунта едностранно обяви прекратяване на огъня в края на май. Националното примирие ще продължи до 30 юни, за да даде възможност на военните да преговарят с въоръжените етнически организации в страната за постигане на траен мир.

Около 900 опозиционери са убити в Мианмар след преврата

Около 900 опозиционери са убити в Мианмар след преврата

Сред тях има и много деца

В края на юни, Русия засили връзките с хунтата в Мианмар.

Най-малко 900 души бяха убити от преврата до сега, а над 5000 души са задържани.