Операцията по освобождаване на иракския град Мосул може да доведе до най-голямата хуманитарна криза за 2016 година. Това предупреди специалният представител на генералния секретар на ООН за Ирак Ян Кубиш, цитиран от ТАСС.

В изявлението си пред Съвета за сигурност на ООН, Кубиш призовава за повече средства за хуманитарните организации, за да могат те да реагират на текущите екстремни хуманитарни проблеми в Ирак. Такива повече средства са необходими и покрай продължаващата кампания в Мосул. Ян Кубиш посочва и че усилията там могат далеч да надхвърлят 1 милиард долара.

Според оценката на Дирекцията по координация на хуманитарните въпроси към ООН, операцията в Мосул ще бъде най-мащабната и най-чувствителната хуманитарна криза в света през 2016 година, заявява Кубиш.

В Ирак ситуацията около действията на „Ислямска държава“ остава много далеч от сигурността, дори и в районите, които не са под контрола на терористичната организация. Мосул и вторият по значимост град в Ирак с население над 500 хиляди души. От лятото на 2014 година градът се намира под контрола на „Ислямска държава“, като ислямистите го обявиха за своя столица в Ирак.

В операцията по освобождаването му участват въоръжените сили на Иракски Кюрдистан, иракската армия и шиитските отряди, но и до този момент военните продължават да се подготвят за настъпление към самия град.

По данни на ООН от началото на засилването на деятелността на „Ислямска държава“ в Ирак през 2014 година около 3.4 милиона души са били принудени да напуснат местоживеенето си, а в страната като цяло повече от 10 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ.

Планът за оказване на хуманитарна помощ за Ирак за 2016 година предвиждаше 860 милиона долара. От тях към момента са събрани не повече от 36%, отчита Ан Кубиш.