Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства мирното споразумение, подписано между САЩ и талибаните в събота, което се стреми да постигне трайно решение на конфликта в Афганистан, предаде Анадолската агенция.

Гутериш заяви, че тези конференции бележат важни развития, според неговия говорител Стефан Дужарик.

"Генералният секретар подчертава значението на поддържането на общонационалното намаляване на насилието в полза на всички афганистанци", каза Дужарич в изявление."Той насърчава непрекъснатите усилия на всички страни за създаване на благоприятна среда за вътрешно-афганистанските преговори и цялостния мирен процес."

САЩ и талибанското движение подписаха дългоочакваното мирно споразумение в катарската столица Доха. Американският държавен секретар Майк Помпео изброи ключовите условия на сделката между САЩ и талибаните.

Саудитска Арабия приветства мирното споразумение между САЩ и талибаните

Саудитска Арабия приветства мирното споразумение между САЩ и талибаните

Надяват се това да додведе до постоянно прекратяване на огъня

Според декларацията САЩ ще намали броя на своите войски в страната до 8 600 в рамките на 135 дни след влизането в сила на споразумението с талибаните.

От 2018 г. Вашингтон и талибаните се опитват да договорят мирно споразумение, което да гарантира изтеглянето на чужди войски от Афганистан в замяна на гаранцията на движението, че страната няма да стане сигурно убежище за терористите.

САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение в Доха

САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение в Доха

Майк Помпео посъветва талибаните да прекъснат връзките си с Ал Кайда

Представителите на партиите редовно се събират в Доха, за да решат проблема.

Саудитска Арабия приветства мирното споразумение между САЩ и талибаните.

В изявление на външното министерство се казва, че се надява споразумението да доведе до всеобхватно и постоянно прекратяване на огъня и мир в цялата страна в Афганистан.