Нарастващата враждебност между държавите на международната арена доведе до факта, че рискът от използването на ядрени оръжия достигна неприемливо ниво, заяви в понеделник заместник-генералният секретар на ООН, върховен представител по въпросите на разоръжаването Изуми Накамицу на заседание на първата комисия от 76-ата сесия на Общото събрание на ООН по въпросите на разоръжаването.

"Нарастващата враждебност между ядрените сили повиши ядрените рискове до нива, които са неприемливи", каза тя.

Накамицу предупреждава, че не само ядрените, но и конвенционалните оръжия, които също продължават да се натрупват от държавите, представляват заплаха за света.

Тя уточни, че глобалните военни разходи възлизат на близо 2 трилиона долара през 2020 г., което е с 2,6% повече спрямо 2019 г.

Засилва се надпреварата във въоръжаването в Азия

Засилва се надпреварата във въоръжаването в Азия

Набляга се на ракети - ядрени, крилати, хиперзвукови, противокорабни, балистични, както и на подводници, и на самолети

Преодоляването на заплахата от ядрени оръжия е централно място в работата на ООН от самото й създаване; първата резолюция на Общото събрание през 1946 г. се стреми към "премахване от националните въоръжения с атомни оръжия и на всички други големи оръжия, пригодни за масово унищожение", коментира по-рано Антонио Гутериш. 

Ръководителят на ООН посочи, че въпреки че общият брой на ядрените оръжия намалява от десетилетия, около 14 000 са складирани по целия свят, който е изправен пред най-високия ядрен риск от почти четири десетилетия: "Държавите подобряват качествено своите арсенали и виждаме тревожни признаци за нова надпревара във въоръжаването."

Човечеството е неприемливо близо до ядреното унищожение.

Ръководителят на ООН призова всички държави, притежаващи ядрени технологии, да подпишат Договора за всеобхватна забрана на ядрените изпитания, който бе приет през 1996 г. и е подписан от 185 държави.

За да влезе в сила обаче, той трябва да бъде подписан и ратифициран от 44 конкретни държави - притежаващи ядрени технологии, осем от които все още не са ратифицирали Договора: Китай, Египет, Индия, Иран, Израел, Корейската народно-демократична република , Пакистан и САЩ.

"Прекалено дълго останахме в това състояние на неопределеност".

И тази година светът е на 100 секунди от "Страшния съд"

И тази година светът е на 100 секунди от "Страшния съд"

Трябва борба с дезинформацията, вслушване в науката и сътрудничество на световните лидери срещу глобални рискове