Швейцария има сериозен системен проблем с расизма срещу хора от африкански произход. Това се твърди в доклад на Съвета на ООН по правата на човека, в който се представят редица примери - от полицейска бруталност до детска игра, съобщава "Ройтерс".

Въпреки че назначената от ООН работна група отбелязва и някои положителни мерки, предприети от Швейцария, тя все пак изразява загриженост относно разпространението на расовата дискриминация.

Повсеместността и безнаказаността на това показва сериозен системен проблем, пише в доклада.

Швейцарският посланик в ООН в Женева до голяма степен прие разкритията в коментари до Съвета, но постави под въпрос използването от експертите на ограничен брой примери за достигането до по-широки заключения.

В доклада се посочва, че въпреки че Швейцария никога не е била колониална сила, банките, търговците и общините са инвестирали сериозно и са се облагодетелствали от трансатлантическата тристранна търговия, включваща търговия с роби и робски труд.

Отчитат се и усилията за повишаване на осведомеността за аспекти от швейцарската история като петиция и дебат за премахване на статуята на банкер, чието богатство е разчитало на поробени африканци, в кантона Ньошател.

В Швейцария има детска игра, наречена "Кой се страхува от Черния човек?", която според експертите има расистки дискриминационен ефект.

В доклада се отбелязва и "шокираща" полицейска бруталност - няколко смъртни случая на чернокожи в кантона Во.