Организацията на обединените нации (ООН) призовава медиите по света да предприемат по-конструктивен и фокусиран към намиране на решения подход при отразяването на новини с цел борба с „апатията и безразличието", цитирана от „Гардиън”.

Генералният директор на ООН за централата на организацията в Женева Михаел Мюлер ще се срещне с медийни организации и журналисти в Лондон, за да обсъдят нови начини как да се отразяват новините по света с помощта на ООН и програмата Constructive Voices, управлявана от Националния съвет за доброволческите организации.

Constructive Voices включва онлайн ресурс, който е създаден, за да подпомага журналистите да открият казуси, предоставящи практически решения на проблеми. Отделно ООН стартира GAVDATA – онлайн портал, който предоставя достъп до огромен архив от информация от ООН и други международни и неправителствени организации.

Преди събитието Мюлер заяви, че много хора се чувстват „безсилни” от новините и неспособни да повлияят на решения.

Изборът, който ние правим, се определя от информацията, която получаваме, изтъкна той.

Нуждаем се от отговорни медии, които образоват, ангажират се и овластяват хората, и служат като контрапункт на властта. Трябва да предлагаме конструктивни алтернативи в настоящия поток от новини и се нуждаем от решения, които могат да ни вдъхновят да действаме. Конструктивната журналистика предлага начин да бъде сторено това, убеден е Мюлер.

Според него жизненоважно е да има различни погледи върху проблемите.

От ООН твърдят, че хората са залети от негативни новини заради комерсиалния стимул и че са нужни решения и стъпки за повече позитивни истории.