Общото събрание на ООН прие в понеделник резолюция с преобладаващото мнозинство от 169 държави за насърчаване на сътрудничеството в отговор на COVID-19, предаде teleSUR.

"Резолюцията определя международното сътрудничество и солидарността като единствения начин светът ефективно да реагира при глобални кризи като COVID-19," коментира говорителят на китайското министерство на външните работи Уанг Венбин.

Резолюцията на Общото събрание на ООН призовава още държавите-членки да предприемат решителни действия срещу расизма, ксенофобията, речта на омразата, насилието и дискриминацията.

ООН прие резолюция за отговор срещу COVID-19, САЩ гласуваха против

ООН прие резолюция за отговор срещу COVID-19, САЩ гласуваха против

САЩ бяха подкрепени само от Израел

Също така изисква правителствата да се въздържат от налагане на едностранни икономически, финансови или търговски мерки, които не са в съответствие с международното право и Устава на ООН.

Уанг обвини САЩ, че често се оттеглят от международни организации и договори и използват епидемичната ситуация, за да обвиняват други страни, като умишлено подкопават усилията на международната общност да се обединят срещу епидемията.

Припомняме, че по-рано този месец, САЩ бяха подкрепени само от Израел тази нощ при гласуване против резолюция на ООН за "всеобхватен и координиран отговор" на COVID-19 пандемията, текст, който включва признаване на лидерската роля на Световната здравна организация (СЗО).

ООН посреща нещастен 75-годишен рожден ден

ООН посреща нещастен 75-годишен рожден ден

Създадена да не допуска войните от ХХ век, не може да спре възраждането на съперничеството между великите сили

САЩ се оттеглиха от СЗО тази пролет, обвинявайки я в лошо управление на пандемията от новия коронавирус и забавяне на обявяването на глобална тревога.