Когато адвокатите на бившия президент Доналд Тръмп информираха съда в понеделник, че техният известен богат клиент е изправен пред "непреодолими трудности" при набирането на пари срещу облигация, която да покрие масивната присъда срещу него по делото за гражданска измама на главния прокурор на Ню Йорк, критиците на Тръмп може би са почувствали удовлетворение. Изправен пред близо 600 милиона долара в съдебни решения, Тръмп, който прекара десетилетия хвалейки се с богатството си, е изправен пред финансова криза, пише СиЕнЕн.

За неговите критици мисленето е, че всяко препятствие по пътя на Тръмп го поставя по-далеч от президентския пост и по този начин прави страната по-безопасна. В този случай обаче може да е точно обратното.

Бившият, а може би и бъдещият президент е с финансови проблеми и това го прави потенциално още по-опасен. Той спешно се нуждае от пари - за да не бъде принуден да се откаже от някои от трофейните си имоти, за да удовлетвори съдилищата. Тази неотложна нужда може да го направи уязвим за всеки, който му предлага помощ за проблемите му, включително враговете и съперниците на САЩ.

Самият Тръмп подчерта управленските конфликти, които могат да произтичат от зависимостта от парите на други хора. Хвалейки се, както винаги, че е баснословно богат, той каза на избирателите през 2016 г., че кампанията му, за разлика от тази на съперника му, е напълно самофинансирана. Това не беше вярно, разбира се, но неговият аргумент всъщност беше правилен. Никой няма да го контролира, твърди той, защото този, който ти дава пари, очаква нещо в замяна. "Нямам нужда от ничии пари", каза Тръмп в съобщението си за президентската кампания през юни 2015 г.

Сега Тръмп се нуждае от много пари, наистина много. И какво биха искали в замяна неговите кредитори или благодетели?

Вече беше забележително, че Тръмп направи кръгом по отношение на платформата TikTok малко след като се срещна с един от богатите акционери на платформата в имението си Мар-а-Лаго. Той обеща да забрани приложението в САЩ от съображения за национална сигурност, когато беше президент. Сега, след като Конгресът реши да извади TikTok от контрола на Китай, той внезапно смени лагера си.

Тревожните сигнали започнаха да се чуват веднага щом проблемът с облигациите на Тръмп стана публичен. Членът на Демократическата партия в Илинойс Шон Кастън публикува в X, "Предполагаемият кандидат за президент на @GOP отчаяно се нуждае от $464 милиона (и сумата расте)", като каза, че това го прави "огромен риск за националната сигурност; всеки чуждестранен противник, който иска да си купи президент, знае цената му."

Напомняме, че съдия от Ню Йорк миналия месец призна Тръмп за отговорен за измамно манипулиране на стойността на имотите му, постановявайки, че неговата "пълна липса на разкаяние и угризения на съвестта граничи с патология" и му наложи санкция от 450 милиона долара плюс лихва. Отделно, Тръмп беше осъден да плати повече от 80 милиона долара на Е. Жан Карол през януари, след като жури заключи, че той я е клеветил, когато е отрекъл, че я е насилвал сексуално. (Тръмп отрича всички неправомерни действия).

В допълнение към почти половин милиард долара в присъди, Тръмп е изправен пред огромни съдебни такси по множество граждански и наказателни дела, а средствата за президентската му кампания, източени след финансиране на личните му съдебни разходи, силно изостават от огромните военни средства на президента Джо Байдън.

Всеки, който смята, че враговете на САЩ не обръщат внимание на това, което може да се превърне във входна врата за Троянски кон, страда от пожелателно мислене.

Невероятно, но бившият президент иска да върне в кампанията си не друг, а опозореният, свързан с Русия, бивш оперативен агент Пол Манафорт, неговият председател на кампанията от 2016 г. Дори и без финансовите проблеми на Тръмп това би предизвикало всякакъв вид червени знамена, особено по отношение на Русия.

Манафорт има опит в работа за диктатори по света, преди да срещне Тръмп. След престоя си в кампанията на Тръмп през 2016 г. той беше осъден за финансови престъпления и лежа в затвора, преди Тръмп да го помилва.

Той вече беше получил десетки милиони от руски олигарси, когато се обърна към кампанията на Тръмп и, странно, предложи да работи безплатно. Представлявайки Тръмп на републиканския конгрес през 2016 г., той е накарал платформата на Републиканската партия да отмени план в подкрепа на Украйна, която тогава вече беше обсадена от Русия. Това беше изумителен обрат за партията.

Сега Тръмп иска да го върне, преди всичко, като капацитет за набиране на средства.

Но има много начини да се помогне на Тръмп, без да се минава през кампанията или през президента. Помислете за зетя Джаред Къшнър, чиято професионална дейност, след като напусна ролята на старши съветник в администрацията на Тръмп, е доста интересна. В допълнение към осигуряването на парични вливания от саудитците в размер на 2 милиарда долара за своята инвестиционна фирма, Къшнър сега е зает с Балканите.

Миналата седмица той потвърди, че се приближава към големи бизнеси с недвижими имоти в Албания и Сърбия. Независимо от законността и (не)уместността на сделките, фактът, че зетят на Тръмп, бивш служител на Белия дом, прави бизнес сделки на стойност стотици милиони долари в чужбина, включително на места като Сърбия, която има тесни връзки с Русия, потенциално създава повече възможности за парични вливания и намеса от хора, които се стремят да плащат за влияние в политиката на САЩ с цел да получат предпочитаната от тях правителствена политика като отплата.

Ако наистина чуждестранни пари дойдат на помощ на Тръмп, това няма да е за първи път.

Когато Тръмп пропиля наследството си, изпращайки няколко от бизнесите си във фалит през 90-те години, банките не искаха и да чуят за него, но - руските милиардери се притекоха на помощ.

До 2008 г. Доналд Тръмп-младши, синът на бившия президент, каза на конференция за недвижими имоти в Ню Йорк, че "руснаците съставляват доста непропорционално напречно сечение на голяма част от нашите активи", добавяйки, "виждаме да се изливат много пари от Русия."

Сега по света има много хора с богатства и голяма част от тях, може би всички, биха искали да си купят влияние. Чуждестранни или местни донори може да поискат услуги в замяна на тяхната подкрепа.

Да, нямаме доказателства засега, че някой руснак се е свързал с Тръмп, Къшнър или Манафорт. Но, за да бъдем честен, Тръмп вече се съгласява с желанията на руския президент Владимир Путин, особено по отношение на Украйна, война, за която Тръмп приглася така, сякаш иска Путин да спечели.

Саудитска Арабия вече увеличи богатството на Джаред и съпругата му Иванка Тръмп. Не знаем какво са искали саудитците в замяна.

"Непреодолимите" парични проблеми на Тръмп могат лесно да се превърнат в проблеми на САЩ, защото има доста добър шанс той да стане президент, отново и точно в този момент той търси начин да преодолее тези проблеми на цена, която никой освен него не знае напълно.