Петролният картел на страните производители ОПЕК реши днес на срещата си във Виена да продължи срока на действието на споразумението за съкращаване на добива с още девет месеца - март 2018 година.

Този пакт, към който се присъединиха още 11 страни производителки извън картела, изглежда отново ще бъде подкрепен от тях. Те ще обсъдят въпроса по-късно в четвъртък.

Припомняме, споразумението, сключено в края на ноември миналата година, предвижда добивът на петрол да се намали с около 1,8 милиона барела на денонощие за срок от 6 месеца, считано от 1 януари 2017 година.

ОПЕК пое задължението да съкрати производството на суровината с 1,2 млн. барела на денонощие. Останалите участници в пакта, извън картела, приеха да намалят производството си с 580 хиляди барела, вкл. Русия - с 300 хил. барела на денонощие.

Благодарение на споразумението, което досега се спазва доста стриктно, цената на петрола се покачи и задържа от началото на годината над 50 долара за барел.

Целта за балансиране на свръхголямото предлагане и високото ниво на световните запаси донякъде бе постигната, но по-високите цени на петрола доведоха до повишаване на добива в САЩ с 10 на сто.

След няколко дни на възходяща динамика в очакване решението на ОПЕК, котировките за сорта Брент се покачиха до 54 долара за барел.

Днес следобед те спаднаха до $53,68 за барел, след като пазарът изглежда вече бе калкулирал решението за удължаване срока на пакта ОПЕК+. А новото решение на картела не предвижда освен по-дългия срок и по-голямо съкращаване на добива.