Китайският лидер Си Дзинпин предприе кампания срещу нов враг на държавата - хранителните отпадъци.

"Отпадъците са срам, а пестеливостта е благородство", каза Си в реч, описвайки количеството изхвърляна храна в страната като "шокиращо и тъжно", пише "Гардиън", цитирайки китайската държавна агенция "Синхуа".

По думите му "ние трябва да продължим да поддържаме усещане за криза по отношение на продоволствената сигурност. Въздействието на тазгодишната пандемия от коронавирус е сигнал за тревога".

Фокусът върху хранителните отпадъци идва след седмици на масови наводнения в страната, които унищожиха посеви, което пък доведе до увеличение на цените на храните, които вече поскъпнаха, след като коронавирусът парализира китайската икономика.

На фона на търговското напрежение със САЩ и други държави продоволствената сигурност - винаги приоритет за Китай - стана още по-важна. 20-30% от зърното в Китай е внос.

Местните власти незабавно предприеха действия с предложения за разрешаване на проблемите с хранителните отпадъци или "операция празна чиния". Тази инициатива бе спомената за първи път през 2013 г., но е подновена с речта на Си Дзинпин. Асоциацията на кетъринг индустрията в Ухан призова ресторантите в града да прилагат системата "N-1 поръчка", при която група трябва да поръчва едно блюдо по-малко от броя на клиентите.

Ресторантите трябва да предлагат наполовина и по-малки порции, както и останалото да се опакова за вкъщи. След Ухан град Сиеннин, провинция Хубей, и град Синян, провинция Хънан, също предложиха системата "N-1 поръчка".

Репортери от Chongqing Daily посетиха няколко ресторанта и заключиха, че продължава прахосването на храна. "Четири души поръчаха осем блюда, но не всички бяха консумирани", пише вестникът.

В страна, където е учтиво да се поръчва по-голямо количество храна от необходимото "операция празна чиния" ще се изправи пред трудности. Ястията често са сервирани в семеен стил с общи чинии и обикновено се поръчват повече блюда от хората на масата.

По време на речта си Си призова за приемане на законодателство, засилване на контрола и дългосрочни мерки, както и по-добро образование за "решително спиране изхвърлянето на храна".

Доклад от 2015 г. на Китайската академия на науките и партньори разкрива, че до 18 милиона тона храна се изхвърля всяка година в големите градове, което е достатъчно храна за 30 до 50 милиона души годишно.