Лидерът на венецуелската опозиция Фреди Гевара във вторник призова противниците на президента Николас Мадуро да търсят сътрудничество с управляващата Социалистическа партия, вместо да се опитват да наложат смяна на правителството, предаде "Ройтерс". Гевара, наскоро освободен от затвора, заяви, че опозицията трябва да се съсредоточи върху текущите разговори с правителството в Мексико като най -добрия вариант за справяне с политическото противоречие на страната.

Коментарите му бележат промяна в тона на партията "Народна воля", на която Гевара е лидер. Партията от години се разглежда като твърда линия на опозицията и е честа цел на произволни арести и сплашване на правителството.

Управляващи и опозиция във Венецуела преговарят през август

Управляващи и опозиция във Венецуела преговарят през август

Ще се срещнат в Мексико, а Норвегия посредничи

"От години едната страна се чувства силна и вярва, че може да разбие или напълно да измести другата, каза Гевара пред репортери. Тази динамика, този порочен кръг трябва да спре. Нуждаем се от процес на съвместно съществуване."

Той отказа да коментира преговорите, започнали миналия месец в Мексико Сити, нито да отговори на въпроси дали може да се присъедини към опозиционната делегация.

Преговорите трябва да продължат в началото на септември, след като през август бе проведен предварителен кръг с посредничеството на Норвегия, приветстван от президента Николас Мадуро.