Представители на правителството и опозицията на Венецуела ще се срещнат в Мексико в началото на август за нов кръг от преговори, насочени към прекратяване на дълбоката политическа криза в южноамериканската държава. Това съобщи "Ройтерс", като цитира свои източници.

Мадуро разреши на опозицията да участва в изборите

Мадуро разреши на опозицията да участва в изборите

Вотът ще се проведе на 21 ноември

Диалогът се подкрепя и от Норвегия, която действаше като посредник в предишен опит за преговори през 2019 г., а в момента е в контакт с двете страни за определяне на дневния ред, казаха източниците. Норвежка делегация е посетила Каракас тази седмица.

Президентът Николас Мадуро заяви, че е готов да преговаря с лидера на опозицията Хуан Гуайдо, но само по програма, фокусирана върху премахването на американските санкции. Вашингтон обвинява Мадуро в нарушения на правата и фалшифициране на преизбирането му през 2018 г. Мадуро отрича тези обвинения. Гуайдо, напротив, заяви, че неговата делегация търси условия за свободни и честни президентски и парламентарни избори.

Опозицията на Венецуела тръгва да търси помощ от САЩ и ЕС

Опозицията на Венецуела тръгва да търси помощ от САЩ и ЕС

Гуайдо предлага вдигане на санкции, ако Мадуро се съгласи на честни президентски избори

Планираните преговори идват две седмици, след като главните дипломати на САЩ, Канада и Европейския съюз заявиха, че биха били готови да преразгледат санкциите си срещу правителството на Мадуро, ако преговорите доведат до значим напредък към прозрачни избори.

Завръщането на масата за преговори представлява промяна в политиката на опозицията, която в миналото обвиняваше правителството на Мадуро, че използва преговорите, за да спечели време и да намали международния натиск.

Нито външното министерство на Мексико, нито министерството на информацията на Венецуела веднага отговориха на исканията за коментар.

Опозиционен лидер иска преговори с Мадуро за бъдещето на Венецуела

Опозиционен лидер иска преговори с Мадуро за бъдещето на Венецуела

Въпреки търканията през годините, Лопес е готов за диалог

В края на юни, контролираната от правителството избирателна комисия на Венецуела заяви, че ще позволи на основната опозиционна коалиция в страната да участва в предстоящите избори.