Контролираната от правителството избирателна комисия на Венецуела заяви, че ще позволи на основната опозиционна коалиция в страната да участва в предстоящите избори, предаде "Блумбърг".

ЕС гони посланика на Венецуела

ЕС гони посланика на Венецуела

След същия ход на Каракас и серията санкции

Опозиционният блок на Кръглата маса на демократичното единство, известен като MUD, ще бъде една от двадесетте наскоро регистрирани политически партии, чиито кандидати могат да се борят за повече от 300 държавни и местни позиции на изборите на 21 ноември.

Гласуването ще бъде първото, което ще се проведе при нова комисия, която сега включва и двама членове на опозицията.

Като прави такива отстъпки, президентът Николас Мадуро може потенциално да осигури достатъчно легитимност на изборите, за да търси страната облекчение от санкциите на САЩ и да се върне на международните финансови пазари, като същевременно укрепва глобалния си имидж.

Опозиционният лидер и бивш кандидат за президент Енрике Каприлес ръководи преговорите с Мадуро. В замяна на допълнителни компромиси от режима и колегата му Хуан Гуайдо търсят по-всеобхватно политическо споразумение. 

През декември, Каприлес заяви, че очевидно Гуайдо се е провалил.  Припомняме, че през май Леополдо Лопес поиска преговори с Мадуро за бъдещето на Венецуела

Това се случва след години на политически борби, протести и пращане на опозиционери в затвора. 

Опозицията на Венецуела тръгва да търси помощ от САЩ и ЕС

Опозицията на Венецуела тръгва да търси помощ от САЩ и ЕС

Гуайдо предлага вдигане на санкции, ако Мадуро се съгласи на честни президентски избори

Европейският съюз заяви миналата седмица, че ще изпрати техническа мисия във Венецуела, за да прецени дали има условия за разполагане на мисия за наблюдение на избори за изборите през ноември - важна стъпка към легитимирането на изборите.

"Ако политическата линия сега ще бъде да зачита конституцията, то със сигурност ще получи подкрепата на по-голямата част от венецуелския народ", пише в началото на вторник Каприлес.