Венецуелският президент Николас Мадуро приветства започналите преговори с опозицията на страната в Мексико сити в петък. Той благодари на Мексико и Норвегия за посредничеството им, предаде "Блумбърг".

Приветстваме подписването на Меморандума за разбирателство, постигнат между правителството и представителите на опозицията. Благодарим на Мексико и Норвегия за усилията им за мира на венецуелския народ, написа той в "Туитър".

Снимка 543086

Източник: EPA/БГНЕС

Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо нарече продължаващия диалог възможност за постигане на цялостно споразумение за прекратяване на страданията на венецуелския народ.

В меморандума за разбирателство страните договориха, наред с други теми, график за избори с международни наблюдатели, отмяна на санкциите срещу Венецуела и "възстановяване" на правото да се използват венецуелски замразени активи в чужбина.

Управляващи и опозиция във Венецуела преговарят през август

Управляващи и опозиция във Венецуела преговарят през август

Ще се срещнат в Мексико, а Норвегия посредничи

Даг Ниландер, представител на норвежкото правителство, изрази оптимизъм и заяви, че разговорите заслужават силна подкрепа от международната общност.

През май лидерът на венецуелската опозиция Гуайдо предложи да започнат преговори между политическите сили на страната с участието на международната общност, за да се намери изход от кризата.

Мадуро обяви готовността си за диалог при четири условия: отмяна на санкциите срещу Венецуела, признаване от политическите сили на държавните власти и тяхната компетентност, универсално отхвърляне на насилието и включване на всички сили в страната в диалога.

Страните се опитват да постигнат споразумение преди изборите на 21 ноември за кметски и губернаторски длъжности в цяла Венецуела. Опозиционните партии бойкотират няколко предишни гласувания, като твърдят, че им липсват мерки, за да бъдат свободни и справедливи.

Опозицията на Венецуела тръгва да търси помощ от САЩ и ЕС

Опозицията на Венецуела тръгва да търси помощ от САЩ и ЕС

Гуайдо предлага вдигане на санкции, ако Мадуро се съгласи на честни президентски избори