Действащото либерално правителство заяви, че Канада няма да се влияе от външни сили при вземането на решение за участието на Huawei в развитието на 5G, предаде "Спутник".

Консервативно правителство в Канада обаче би забранило на китайския телекомуникационен гигант Huawei да участва в развитието на 5G мрежата в страната, заяви лидерът на партията Ерин О'Тул в изявление преди евентуални есенни избори.

Канада е последният от така наречените съюзници за споделяне на разузнаване Five Eyes с Австралия, Нова Зеландия и Обединеното кралство, които не изключват участието на Huawei в развитието на 5G. Канада е изправена пред нарастващ натиск от висши американски служители да забрани участието на Huawei.

Освен това О'Тул призова канадският премиер Джъстин Трюдо да бъде отговорен за колебливия режим на тестване на COVID-19 в страната.

"Либералите от Трюдо създадоха тази бъркотия, като отказаха да одобрят други методи за тестване - въпреки че всички наши съюзници имаха в продължение на месеци множество тестове, включително много по-бързи и по-малко инвазивни методи", каза О"Тул в четвъртък.

Канада изпълнила изисквания за екстрадиция в САЩ на шефа на Huawei

Канада изпълнила изисквания за екстрадиция в САЩ на шефа на Huawei

Предстоят изслушвания

Канадските служители признаха необходимостта от по-разнообразна стратегия за тестване, но повече от седем месеца от пандемията Health Canada все още не е одобрила нови устройства.

Към четвъртък броят на случаите на нови коронавируси в Канада надхвърли 140 000 с 9 199 смъртни случая, свързани с вируса, разкриха правителствени данни.

Либералното правителство на Трюдо трябва да представи своя дългосрочен план за икономическо възстановяване на COVID-19 чрез тронна реч на 23 септември. След това планът за възстановяване на Трюдо ще бъде гласуван и може да бъдат свикани есенни избори, ако речта му не получи глас на доверие.