Избирането на 92-годишния Махатхир Мохамад за премиер на Малайзия е под съмнение, след като основният му съперник Наджиб Разак отказва да приеме изборната загуба и се твърди, че е предложил на кандидати от опозицията 6 милиона долара да сменят страната, пише "Гардиън".

За първи път от 60 г. опозицията печели парламентарни избори в страната. След изборните резултати се предполага, че Махатхир, който тази година се прехвърли в опозиционна коалиция, ще се върне на власт.

Но потвърждаването му е под въпрос тази сутрин, тъй като се разпространява информация, че кралят отказва да му позволи да положи клетва и Наджиб се опива да обърне нещата в своя полза, купувайки кандидати в щата Сабах.

Също така има предположения, че Махатхир не може да стане премиер на страната, тъй като опозиционната коалиция технически не е една партия.

Партия PKR, която е водена от съпругата на бившия премиер Ануар Ибрахим, спечели най-много места. Има информация, че лидерът на партията може да бъде издигнат за премиер.

Но днес Махатхир се опита да отхвърли всички съмнения и подчерта, че ще формира правителство още днес.

Според разпространявана информация Наджиб и управляващата коалиция Барисан Насионал предложили на кандидати от местната партия "Варисан" 6 милиона долара да ги подкрепят, макар че това няма да им даде мнозинство.

Махатхир обаче заяви, че партията напълно подкрепя опозиционната коалиция и отхвърли информацията от Сабах.

Наджиб, който е министър-председател на Малайзия от 2009 г., каза в реч тази сутрин, че приема "решението на народа", но не признава загубата, тъй като нито една партия не е получила мнозинство.

"Тъй като нито една партия няма мнозинство, следователно кралят ще реши кой да бъде премиер", подчерта той.

Ако Махатхир поеме властта, има вероятност Наджиб да бъде съден за корупция.

Махатхир е на път да стане най-възрастният лидер в света. Той е в политиката повече от 70 г., като от 1981 до 2003 г. е премиер на Малайзия.