Малък брой депутати от опозицията в Южна Корея прекратиха продължил повече от седмица маратон от речи в парламента, целящ отлагане на гласуване върху първото антитерористично законодателство в държавата, съобщава АП.

Опозицията използва тактика за забавяне гласуването на законопроекта чрез отлагане вземането на решения с помощта на голям брой поправки и други искания за промени.

39-те либерални депутати обявиха, че законопроектът заплашва личните свободи. Те дебатираха проектозакона от 23 февруари. Така парламентарният маратон е продължил повече от 193 часа – един от най-дългите по рода си в световната политика.

Опозиционните депутати решиха да прекратят дебата днес, тъй като се опасяват, че продължаването му може да доведе до обществена реакция преди парламентарните избори през април.

Очаква се по-късно днес парламентът да гласува законопроекта.

Ли Чен-кул от Демократическа партия Тобуро (Тобуро минджудан) е последният участник в дебата. Той говори от парламентарната трибуна в продължение на 12 часа и 35 минути, счупвайки рекорда за най-дълга парламентарна реч в историята на страната. Той подобри рекорда на опозиционния депутат Юн Чеон Ре от събота, който говори 11 часа и 39 минути.

Консервативното правителството на президента Парк Гън-хе призова за бързо прокарване на предложението, позовавайки се на заплахи от КНДР след проведения ядрен тест и изстреляната ракета със спътник.

Обструкцията за блокиране на законодателни актове беше върната в политиката на Южна Корея през 2012 година със закон, който има за цел да подобри парламентарните политики. Преди това дебатите в законодателния орган бяха толкова нажежени, че понякога депутати са влизали и във физическа саморазправа.

Антитерористичното законодателство ще позволи на разузнаването на страната да подслушва телефонни разговори и да събира лична информация от заподозрени.