Унгарският репортер, който влезе в заглавията през 2015 г., след като ритна и спъна мигранти, бягащи от полицията, е оправдан от Върховния съд на централноевропейската страна, съобщава АФП.

3 г. пробация за унгарски оператор, удрял мигранти

3 г. пробация за унгарски оператор, удрял мигранти

Петра Ласло беше уволнена от телевизия N1TV

Съдът обяви в решението си, че репортерът е оправдан, тъй като не е извършил нарушение. Според съдиите решението на по-долна инстанция срещу Петра Ласло не е правилно. Върховният съд отбеляза, че взема под внимание контекста, тъй като тогава няколкостотин мигранти са бягали от полицията. Съдиите смятат, че действията на Ласло са "морално неправилни", но "не е свързано с вандализъм".

На по-долна инстанция тя беше осъдена на три години пробация за вандализъм през януари 2017 г.

Ласло получи остри критики през септември 2015 г., след като спъна мъж, който бяга с детето си на ръце, а също така ритна друго дете до град Рьоске, близо до границата със Сърбия.

След постъпката й Ласло беше уволнена от N1TV - интернет телевизия, която е близка до крайнодясната унгарска партия "Йоббик". Тя оправда постъпката си с това, че е била много уплашена.

Сирийският баща и детето му, спънати от унгарката, получиха убежище в Испания. Бащата е треньор по футбол в училище, а детето му се появи на терена с Кристиано Роналдо преди футболна среща в Мадрид. 

През 2015 г. Европа беше залята от мигрантска вълна.