Съобщенията, които се появиха в понеделник вечерта в Telegram, че министър-председателят на Армения Никол Пашинян е подал оставка, не са верни.

Прессекретарят на министър-председателя Мане Кеворкян е отрекъл това за ТАСС.

Вече повече от месец в Армения се провеждат протести с искане за оставката на Пашинян след примирието с Азербайджан в Нагорни Карабах.

Опозицията смята, че става въпрос за капитулация и счита Пашинян за предател. 

17 опозиционни партии настояха, че Пашинян имал срок до понеделник да се оттегли и предложиха бившият премиер Вазген Манукян да го наследи на поста.

Миналия месец арменските власти обявиха, че са осуетили заговор за убийство на премиера.

Няколко хиляди души загинаха в конфликта.

Путин хвали куража на Пашинян за мирното споразумение за Карабах

Путин хвали куража на Пашинян за мирното споразумение за Карабах

Нашата задача сега е да подкрепим премиера и неговия екип, за да гарантираме мир

Съгласно споразумението Ереван отстъпи на Баку части от спорния анклав и седем съседни района на Азербайджан, контролирани от арменските сепаратисти от 1990-те години.

Решението предизвика ярост в Армения, където демонстранти щурмуваха и плячкосаха правителствени сгради и за кратко поеха контрола над резиденцията на Пашинян, докато той се укриваше.

Пашинян, чиято съпруга и син бяха на фронта по време на конфликта, заяви, че не планира да се оттегли и мирното споразумение е единствената възможност за Армения, гарантираща оцеляването на Карабах.

Армения обвини Азербайжан в опит за ново настъпление

Армения обвини Азербайжан в опит за ново настъпление

Баку обяви, че азерските сили са били принудени към ответни мерки...

Въпреки че етническият арменски анклав загуби обширни територии, бъдещето му ще бъде гарантирано от близо 2000 руски миротворци, разположени за възобновяем 5-годишен мандат.