Арменската полиция задържа в четвъртък в столицата Ереван 29 опозиционни активисти по време на антиправителствен протест, предаде ТАСС.

Демонстрантите са поискали оставката на премиера Никол Пашинян пред кабинета на министрите на републиката.

По-рано около 100 опозиционни активисти, организирали протест в четвъртък сутринта, се опитаха да влязат в сградата на арменското правителство с искане да се срещнат с премиера.

Ердоган: Борбата на Азербайджан с врага Армения не е приключила

Ердоган: Борбата на Азербайджан с врага Армения не е приключила

"Свободата на Карабах ще бъде началото на нова епоха"

"Нека влезем, искаме да се срещнем с този човек и да го информираме, че вече няма власт в страната. Той трябва да напусне", каза един от протестиращите.

Активисти блокираха и движението близо до сградата на министерския съвет.

"Никол, махай се, Никол, предателю!" - скандираха протестиращите.

Припомняме, че по-рано тази седмица, протестиращи блокираха улиците в Ереван, започвайки кампания за "гражданско неподчинение", за да принудят премиера да подаде оставка заради спорното мирно споразумение с Азербайджан.

В нов удар за премиера, влиятелният глава на Арменската апостолическа църква Католикос Гарегин призова за оставката на Пашинян, "за да се избегнат трагични развития", като посочи "нарастващо напрежение в обществото".

Миналата седмица 17 опозиционни партии настояха, че Пашинян имал срок до понеделник да се оттегли и предложиха бившият премиер Вазген Манукян да го наследи на поста.

Опозицията в Армения обяви "гражданско неподчинение" за свалянето на Пашинян

Опозицията в Армения обяви "гражданско неподчинение" за свалянето на Пашинян

Протестиращи скандират "Армения без Никол" и "предател"

45-годишният Пашинян бе подложен на огромен натиск, откакто на 9 ноември се съгласи на споразумение с Азербайджан, постигнато с посредничеството на Русия, с което беше сложен край на шест седмици ожесточени боеве за спорната област Нагорни Карабах.

Няколко хиляди души загинаха в конфликта.

Съгласно споразумението Ереван отстъпи на Баку части от спорния анклав и седем съседни района на Азербайджан, контролирани от арменските сепаратисти от 1990-те години.

Решението предизвика ярост в Армения, където демонстранти щурмуваха и плячкосаха правителствени сгради и за кратко поеха контрола над резиденцията на Пашинян, докато той се укриваше.

Около 10 000 демонстранти се събраха в центъра на Ереван в събота в най-големия протест на протестното движение до момента.

Пашинян, чиято съпруга и син бяха на фронта по време на конфликта, заяви, че не планира да се оттегли и мирното споразумение е единствената възможност за Армения, гарантираща оцеляването на Карабах.

Въпреки че етническият арменски анклав загуби обширни територии, бъдещето му ще бъде гарантирано от близо 2000 руски миротворци, разположени за възобновяем 5-годишен мандат.

Баку разкри колко войници е изгубил във войната с Армения за Карабах

Баку разкри колко войници е изгубил във войната с Армения за Карабах

Ердоган ще посети Азербайджан на 9 и 10 декември

Миналия месец арменските власти обявиха, че са осуетили заговор за убийство на премиера.