Протестиращи в Армения блокираха улиците в столицата Ереван, започвайки кампания за "гражданско неподчинение", за да принудят премиера Никол Пашинян да подаде оставка заради спорното мирно споразумение с Азербайджан, предаде "Франс прес".

С викове "Армения без Никол" и "предател" привърженици на опозицията блокираха движението в столицата и парализираха градското метро. Полицията задържа десетки демонстранти.

Парламентът на Армения отказа да отмени военното положение в страната

Парламентът на Армения отказа да отмени военното положение в страната

Отхвърлено беше искането на опозицията за отмяната му

В нов удар за премиера, влиятелният глава на Арменската апостолическа църква Католикос Гарегин днес призова за оставката на Пашинян, "за да се избегнат трагични развития", като посочи "нарастващо напрежение в обществото".

Миналата седмица 17 опозиционни партии настояха, че Пашинян имал срок до понеделник да се оттегли и предложиха бившият премиер Вазген Манукян да го наследи на поста.

45-годишният Пашинян е подложен на огромен натиск, откакто на 9 ноември се съгласи на споразумение с Азербайджан, постигнато с посредничеството на Русия, с което беше сложен край на шест седмици ожесточени боеве за спорната област Нагорни Карабах.

Няколко хиляди души загинаха в конфликта.

Опит за преврат в Армения. Арест в Ереван

Опит за преврат в Армения. Арест в Ереван

Бившият шеф на Националната служба за сигурност на Армения е обвинен в подготовката на убийството на Пашинян

Съгласно споразумението Ереван отстъпи на Баку части от спорния анклав и седем съседни района на Азербайджан, контролирани от арменските сепаратисти от 1990-те години.

Решението предизвика ярост в Армения, където демонстранти щурмуваха и плячкосаха правителствени сгради и за кратко поеха контрола над резиденцията на Пашинян, докато той се укриваше.

Около 10 000 демонстранти се събраха в центъра на Ереван в събота в най-големия протест на протестното движение до момента.

Пашинян, чиято съпруга и син бяха на фронта по време на конфликта, заяви, че не планира да се оттегли и мирното споразумение е единствената възможност за Армения, гарантираща оцеляването на Карабах.

Въпреки че етническият арменски анклав загуби обширни територии, бъдещето му ще бъде гарантирано от близо 2000 руски миротворци, разположени за възобновяем 5-годишен мандат.

Миналия месец арменските власти обявиха, че са осуетили заговор за убийство на премиера.

Арестуваха 10 опозиционери в Армения

Арестуваха 10 опозиционери в Армения

Прокуратурата поясни, че сред арестуваните са Гагик Царукян и Ишхан Сагателян