По време на извънредно заседание парламентът на Армения отказа да отмени военното положение в страната, обявено на 27 септември заради началото на военните действия в Нагорни Карабах, съобщават руските медии.

Заседанието на законодателния орган беше излъчено от няколко местни телевизионни канала.

Армения предаде още една територия на Азербайджан край Карабах

Армения предаде още една територия на Азербайджан край Карабах

Келбаджарският район трябваше да бъде предаден на 15 ноември

"36 депутати гласуваха за премахването на военното положение, 56 депутати бяха против. Решението не е прието", обобщи резултатите от гласуването заместник-председателят на парламента Ален Симонян.

Опозиционните парламентарни фракции "Процъфтяваща Армения" и "Просветена Армения", които инициираха обсъждането в парламента, смятат, че правителството използва военното положение в страната, за да не допуска митинги и демонстрации, призоваващи за оставката на премиера Никол Пашинян.

Арменското военно министерство твърди, че след съвместното изявление на държавните глави на Русия, Армения и Азербайджан относно прекратяването на огъня в Нагорни Карабах, в Армения и Азербайджан са се образували нови граници, за чиято защита е необходимо продължаване на военното положение.

Льо Дриан: Франция, Русия и САЩ носят отговорност за Нагорни Карабах

Льо Дриан: Франция, Русия и САЩ носят отговорност за Нагорни Карабах

Франция иска обяснения относно разселените лица

На 27 септември ситуацията в Нагорни Карабах се влоши, като на спорната територия започнаха активни сражения. На 9 ноември руският президент Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян подписаха съвместно изявление относно пълното прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах от 00:00 ч. на 10 ноември. Военните части на Азербайджан и Армения се спряха на позициите си, а в региона са разположени сили на руски мироопазващи сили.

Азербайджан окупира район до Карабах, изгубен преди близо 30 г.

Азербайджан окупира район до Карабах, изгубен преди близо 30 г.

Днес войниците навлязоха в Агдамския район