Оръжие, произведено от Франция, се използва в гражданската война в Йемен, се посочва в материал на разследващи журналисти.

Става дума за танкове и лазерни ракетни системи, които са продавани на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Конгресът призова Тръмп да прекрати военната намеса в Йемен до 30 дни

Конгресът призова Тръмп да прекрати военната намеса в Йемен до 30 дни

Резолюцията е одобрена от 247 конгресмени срещи 175

Това са част от изводите в документа "Йемен: Ситуацията на сигурността", който е класифициран доклад от 15 страници, изготвен от военната разузнавателна агенция на Франция. Документът включва карти, които подробно описват разположението на френските оръжия в Йемен и на саудитската граница.

Йемен обстреля Саудитска Арабия

Йемен обстреля Саудитска Арабия

Напрежение: "Ансар Алах" изстреля ракета

Докладът, който изтече, ще бъде неудобен за президента Емануел Макрон и неговото правителство, което заяви, че доколкото му е известно, френското оръжие, продавано на Саудитска Арабия, се използва единствено за отбранителни цели на границата.

В разузнавателния документ се посочва, че оръдията "Цезар", произведени от френската компания Nexter и разположени по границата се използват за обстрелване на силите на хути, както и подкрепят "лоялни войски и саудитски въоръжени сили в напредването им в йеменската територия."

Изтеклият доклад е от 25 септември 2018 г. Той бе представен на Макрон и министър-председателя Едуард Филип, както и на министрите на отбраната и външните работи на Франция.