Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в понеделник, че се очаква да представи план в началото на следващия месец за постепенно връщане към нормалния живот от блокирането на коронавируса, предаде РТ.

Премиерът заяви в интервю за католическа станция Радио Мария, че до 3 май Унгария ще бъде готова да се справи с инфекциите. От този момент нататък страната би могла да си позволи да търси начини да се върне към нормалния живот, стъпка по стъпка.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че Унгария удължава блокадите за коронавируса, а премиерът Виктор Орбан вижда нужда от "конкретни мерки" в столицата Будапеща.

Унгария удължава блокадите, готви специални мерки за Будапеща

Унгария удължава блокадите, готви специални мерки за Будапеща

Вероятно през следващата седмица ще има повече яснота

Унгария въведе спешни мерки на 28 март, които бяха удължени за неопределено време на 9 април, подлежащи на седмичен преглед от правителството. Правителството отново възложи на общините да въведат по своя преценка допълнителни мерки за безопасност.

Орбан заяви, че унгарските власти следят отблизо развитието на пандемията в съседна Австрия, където наскоро правителството отслаби ограниченията и се подготвя за появата на масови зарази.

Унгарското национално събрание, в което две трети от гласовете принадлежат на управляващата партия FIDES-Унгарски граждански съюз, на 30 март предостави на министър-председателя извънредни правомощия за неопределено време на фона на борбата срещу разпространението на коронавирус. Ръководството на ЕС осъди това решение.

ЕК готова да предприеме действия срещу Унгария заради Орбан

ЕК готова да предприеме действия срещу Унгария заради Орбан

Фон дер Лайен: Повтарям, ако е необходимо, аз съм готов да предприема необходимите мерки

Унгария има около 2000 потвърдени случаи и 199 смъртни случая, според Reuters. Страната, която има население малко под 10 милиона, е направила 48 057 теста досега.