Унгария удължава блокадите за коронавируса, а премиерът Виктор Орбан вижда нужда от "конкретни мерки" в столицата Будапеща, съобщиха местни медии.

Скоро може да дойде моментът, в който Будапеща ще се нуждае от "конкретни мерки" за борба с пандемията на коронавирус, заяви унгарският премиер в редовното си радио интервю в петък сутринта, един ден след като кабинетът му удължи ограниченията на коронавируса за още седмица.

Снимка 476334

Източник: EPA/БГНЕС

"Рано или късно ще бъде неизбежно да се въведат конкретни мерки за Будапеща и окръг Пеща поради големия брой инфекции", каза Орбан, без да уточнява какви биха могли да бъдат тези мерки. Бихме могли да помислим за това следващата седмица."

Според последния официален брой, Унгария има 1763 потвърдени случаи на коронавирус, две трети от които (1142) са в Будапеща и окръг Пеща.

Унгария въведе спешни мерки на 28 март, които бяха удължени за неопределено време на 9 април, подлежащи на седмичен преглед от правителството. Правителството отново възложи на общините да въведат по своя преценка допълнителни мерки за безопасност.

Орбан заяви, че унгарските власти следят отблизо развитието на пандемията в съседна Австрия, където наскоро правителството отслаби ограниченията и се подготвя за появата на масови зарази.

ЕК готова да предприеме действия срещу Унгария заради Орбан

ЕК готова да предприеме действия срещу Унгария заради Орбан

Фон дер Лайен: Повтарям, ако е необходимо, аз съм готов да предприема необходимите мерки

"Докато стигнем до масова инфекция, ще научим как да се държим в условията на масова епидемия", каза той и добави, че от общо 68 000 болнични легла в Унгария 34% в момента са незаети и целта на правителството беше да се освободи половината от всички съществуващи легла в очакване на масова инфекция.

За икономиката, Орбан заяви, че се надява на успеха на правителствения пакет за стимулиране на икономиката, състоящ се от около 200 мерки и че ще бъде "огромен подвиг", ако икономическите резултати на страната през тази година могат да се равнят на миналогодишните. Той обаче предупреди, че нещата няма да се върнат в предпандемично състояние.

"Играчите в икономиката трябва да имат предвид, че всеки иска животът да се върне в състоянието, в което е бил преди епидемията, но животът никога няма да бъде такъв, какъвто беше тогава", каза той. Той каза още, че е установен въздушен мост между Китай и Унгария и редовно пристига медицинско оборудване, като броят на наличните респиратори достигна 8 000 броя.

Европейската комисия не изключва възможността да предприеме мерки срещу Унгария във връзка с решението на парламента на страната за предоставяне на извънредни правомощия на премиера Виктор Орбан за неопределен период в контекста на пандемията на коронавирус. Това обяви в началото на април ръководителят на EK Урсула фон дер Лaйен. 

Унгария създава фонд от  $4 млрд. за рестарт на икономиката

Унгария създава фонд от $4 млрд. за рестарт на икономиката

Гулаш отбеляза, че правителството също работи за възстановяването на икономиката с централната банка

"Редица държави от ЕС взеха спешни мерки в рамките на пандемия и разбирам техните действия. Но тези мерки трябва да бъдат ясно дефинирани и проектирани за ограничен период, а също така насочени единствено към защита на здравето на гражданите и предприемане на спешни мерки за борба с вируса.", каза тя тогава.

Унгарското национално събрание, в което две трети от гласовете принадлежат на управляващата партия FIDES-Унгарски граждански съюз, на 30 март предостави на министър-председателя извънредни правомощия за неопределено време на фона на борбата срещу разпространението на коронавирус. Ръководството на ЕС осъди това решение.