Премиерът на Унгария позволи създаването на гигантски проправителствен медиен конгломерат, който няма да подлежи на проверка от медийните и за конкуренцията регулатори, информират АФП и АП.

Виктор Орбан се е подписал под постановление, което е публикувано в официалния бюлетин. В документа се призовава за сливане на стотици медии от "национална стратегическа важност". Те са изключени от правилата за конкуренция.

През миналата седмица 10 компании дариха медии на фондация, която ще контролира близо 480 телевизии, радиа, онлайн медии и печатни издания. Тя ще се ръководи от Габор Лискай, издател, който е известен с лоялността си към Орбан.

Редица унгарски и международни журналисти, а също така медийни асоциации изразиха безпокойството си, че конгломератът ще засегне медийния плурализъм и свобода.

Целта на конгломерата, наречен "Фондация за печата и медиите в Централна Европа", е да развие "публичния дискурс на базата на националните ценности".

Според анализатори споразумението за сливането на тези частни компании под чадъра на една група означава, че те ще бъдат под "пълен централен контрол". Подобна концентрация на медийна сила е безпрецедентна за страна членка на ЕС.